tisdag 1 maj 2018

Whippet - en rasspecial

Idag tänkte jag göra ett ras-special på en av de raser jag själv funderar på som nästa ras.
Den duktiga fotografen på samtliga bilder i dagens inlägg heter Sverker Regborn, Örebro. Han och Carina har en av hundarna på bilderna, Algot som egentligen heter Calling You Algot. En ljuvlig kille med hjärtat på rätta stället och med glimten i ögat. En öppen och social grabb. Jag är så glad och tacksam för att de låtit mig använda deras bilder i det här inlägget.

Jag och min make har under en tid varit inne på att nästa hund ska bli en hund med vinthundens mentalitet och väsen. Bedlingtonterrier är min mans favorit efter att vi varit hundvakt åt en sådan, men pälsen är rätt krävande och jag är inte säker om jag orkar. Om jag ska ha en ras så vill jag gärna kunna hålla hunden i rastypisk frisyr. Men vem vet, det kanske blir en sån. Jag har nära tillgång på expertis när det gäller päls och klipp.
Oavsett så är whippet ett annan stark kandidat.
Här är Algot i närbild. Jag skulle egentligen ha följt med på träningstillfället, nu i söndags, som bilderna är ifrån men fick tyvärr förhinder. De tränade då Lure Coursing, som är vanligt att whippetägare är aktiva inom. Jag ska absolut hänga med en annan gång.

Whippet är en vinthund, som främst använder synen för att jaga. Det är en mångsidig hundras som fungerar lika bra som sällskaps-, kapplöpnings- eller utställningshund. Viltspår, agility och lydnad är exempel på andra aktiviteter som rasen deltar i. Den är dock inte en renodlad lydnadshund, eftersom den snabbt kan uttråkas av ensidiga träningspass. Det finns även individer som arbetar som assistanshundar och servicehundar på äldreboenden. Lure coursing (jakt efter konstgjort byte) är rasens officiella bruksprov och arrangeras av Svenska Vinthundklubben. 
Rasen anses som frisk och sund med förhållandevis låg förekomst av ärftliga sjukdomar och defekter.
Mentalt ska en whippet vara glad, öppen, stabil och ha en harmonisk inställning till omgivningen. Den tycker om att vara nära människor och hundar samt älskar bekvämligheten i mysiga soffor och sköna sängar. Inomhus är rasen som vuxen lugn och tystlåten samtidigt som den utomhus är sportig och aktiv. Den är alltid pigg på promenader i skog och mark och det är en skönhetsupplevelse att se en eller flera hundar sträcka ut över en äng. Som valp kan den dock vara mycket aktiv och uppfinningsrik även inomhus.

Den är lättskött och anpassningsbar och passar utmärkt som förstagångshund. Dess positiva syn på allt och alla och övertygelsen om att den klarar allt kan ibland vara ganska tålamodskrävande, men med tiden kommer så vinthundsvärdigheten.
Valpen behöver tidigt tränas i inkallning och vardagslydnad. Den blir fort snabbare än sin ägare.
Rasen behöver promenader i koppel och gärna cykelmotion. Men viktigast av allt för en whippets välbefinnande är att den får springa lös och sträcka ut.
Rasen har en stark jaktinstinkt och snabbhet, det är därför viktigt att inte ha hunden lös där den kan orsaka skada på sig själv eller andra.

På grund av sin mångsidighet och sitt behagliga temperament har rasen stadigt ökat i popularitet. Eftersom den är så lätthanterlig tenderar man som ägare att skaffa fler hundar. Ägarna är ofta aktiva hundmänniskor som engagerar sig i olika aktiviteter med sina hundar. 
Algot på utställning. Resultatet blev Excellent med CK. Hejja Algot!

Vinthundsgruppen, grupp 10, sägs ofta vara en homogen grupp. Det är en sanning med modifikation. Den fysiska konstitutionen skiljer sig en hel del, men också mentaliteten skiljer sig en del främst när det gäller tillgänglighet för utomstående människor. Bland vinthundsfolk pratas det ibland om "västerländsk- och "asiatisk vinthundsmentalitet". För att lära mer om de olika rasvarianterna inom vinthundsgruppen kan du läsa HÄR och HÄR samt HÄR

En whippet är en mycket lättskött hund. Pälsen torkas av med ett sämskskinn och badar den gör man efter behov. Viktigast är kloklippningen och detta bör man vänja den lilla valpen vid från första början. Att klippa klorna en gång i veckan är en god regel och korta klor är ett absolut måste för en whippets välbefinnande och för vackra funktionsdugliga tassar. Det är även mycket viktigt att hålla tänderna rena från tandsten. 
På vintern måste hunden ofta ha ett täcke på. Pälsen är tunn och fuktiga vindar är den mest känslig emot.
De flesta whippets har en strålande aptit och problemet brukar faktiskt vara att man hålla igen på maten och godbitarna. Det finns också en och annan whippet som kan vara svår att få hull på. För att en whippet ska må riktigt bra kräver den motion i många olika former, därmed inte sagt att man måste vara "sportfåne" för att äga en whippet. Promenader i koppel och cykelmotion i lagom takt är utmärkt för allmänkonditionen, men viktigast av allt för en whippets välbefinnande är att den får springa lös och sträcka ut ensam eller tillsammans med andra hundar. Ger du din whippet ett par promenader per dag och en liten stunds "lösspringande" får du en lycklig, harmonisk whippet.

Text kommer i huvudsak från SKK och Svenska Whippetklubben

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar