onsdag 21 mars 2018

Vikten av att lära sin hund ta ögonkontakt

Jag har lyssnat på en Podcast med Per Jensen som handlar om etologi - läran om djurs beteende, och anledningen till det.
Tänk, vad det är roligt att man aldrig slutar lära sig nya saker!! En stor värld finns inuti våra hundar, som vi del för del kan lära mer om.
Klicka på länken nedan för att lyssna själv.


Det jag tyckte var mest intressant denna gång var studien om ögonkontakt mellan hund och människa. En gammal studie, men som jag inte fått sådär bra förklarad för mig tidigare.

Det intressanta var att när hunden och människan får ögonkontakt med sin människa så ökat "må-bra-hormonet" Oxytocin inuti hunden - men också i oss människor. Hundens ökade Oxytocinhalt i kroppen gör att den kommer ta ännu mer ögonkontakt med människan och så är bollen i rullning.
Så att lära hunden ta ögonkontakt kan bidra väldigt väl till anknytningsprocessen.
Så var inte rädd för att ha mycket ögonkontakt med din hund, det mår ni båda bra utav!

3 kommentarer:

 1. Jag tänker att man inte behöver lära hunden det, den gör det själv? Däremot kan man ju uppmuntra det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi som har vallhundar kanske ibland försöker att INTE uppmuntra ögonkontakt för att de nästan"äter upp oss" med sina ständiga blickar, men väldigt många som kommer på mina kurser har svårt att få någon som helst ögonkontakt.
   Tidigare har man trott att hunden inte vill ha ögonkontakt, men det var väldigt intressant att de får ökad oxytocinhalt av det - det ger det hela en ny dimension.
   Så vi kan med gott samvete drunkna i våra hundars ögon 😍

   Radera
 2. Visst är den sååå bra!! Jobba på med ögonkontakten säger jag med :)
  Kram

  SvaraRadera