söndag 7 januari 2018

Springa, sprang, sprungit

Lite bilder från julhelgen
Idag har jag träffat en man från Nederländerna som var lite hundintresserad. Schapendoes kommer ju från Nederländerna/Holland och då tycker jag att det är lite extra intressant att prata med människor från detta spännande land.
Alla från Holland som jag träffat tycker att landet är under all kritik och höjer det verkligen inte till skyarna. Inte heller denna mannen. Han avrådde oss faktiskt från att flytta dit, om vi nu skulle komma på den tanken...
Det som alla som kommer därifrån säger är att det är trångt!! Väldigt trångt! Folk överallt. Landet är enormt mycket mindre till ytan än Sverige, men har 18 mlj invånare
Det gör att husen står oerhört trångt. Den här killen kritiserade också politiska läget, ekonomiska läget och mycket mer. Få klarar sig med att jobba heltid, utan måste oftast ha flera jobb.
Han blev dock glad när jag berättade att jag tycker hans land har många väldigt fina hundraser.
Schapendoes, Hollandse Herdershond, Kooiker Hondje, Stabijhoun är raser jag träffat och som jag är lite påläst på rasstandarden. 
Dessutom har de Wetterhoun, Dentresche Patrijshond, Saarlos Wolfhond, Hollandse Smoushond, Markieshe, Keeshond som är väldigt ovanliga och som jag aldrig träffat. Bland dem är det Hollandse Smoushond som jag läst lite extra om.
Jag fick återigen möjlighet att lära mig mer om uttalet på dessa Nederländska hundraser.
Han tyckte mitt uttal på Schapendoes var perfekt.
Det uttalas ju med en hel massa "gröt i halsen"
Om jag skulle försöka skriva uttalet så blir det: 
S-SCH-APEN-DOOS
Första S-et ska höras som ett S. Andra stavelsen ovan ska sägas med ett tjockt skorrande långt ner i halsen, som om du försökte kraxa upp en ordentlig loska. Resten av ordet sägs som det står ovan. Doos går närmast att likna vid ljuden på ordet "dosa" eller mest som läkemedels"-dos"
Lystra! Min fina Lystra!
Får massvis med meddelanden, foton, filmklipp från Lystras vardag i Luleå.
Idag klippte de klorna för första gången och det gick bra.
Idag har jag och Silas lekt ute i trädgården. Kamplek och lite lek med boll.
Senare ska det bli en lång promenad i mörkret.
Det är så trist att det är så mörkt på eftermiddagarna. Nu är klockan 15 och det börjar skymma.
I Luleå är det dock extremt mycket mörkare. Dottern säger att det blir mörkt kl 13 och då har solen bara synts i horisonten, om de har tur. Inget ordentligt ljus där alls med andra ord.
I veckan blir det ganska lugnt. Inget utöver jobbet står på schemat. MEN på lördag är det Noseworkkurs och DET ska verkligen bli störtroligt!!
Om ett par veckor har jag tagit lite ledigt och ska åka upp till Västerbotten och fira mamma som blir 70 år. Jag frågade om Paulina ville lämna tillbaka Lystra då. Gissa vad jag fick för svar.....NÄE!
Nä, de vill verkligen inte bli av med henne nu. Paulina sprudlar av glädje när man pratar med henne. Nästan allt handlar om Lystra. Hon säger själv att hon är mycket gladare sen Lystra kom till dem.
Hon kommer sig ut på promenader vilket hon typ aldrig gjorde förut.
Det som kan vara lite jobbigt är att ensamhetsträna henne i deras lägenhet. Men nu har de tränat så hon håller sig lugn en kvart, så det är nog bara en tidsfråga innan det funkar bra att lämna ett par timmar.
Nackdelen för oss är att Lystra som individ fattas oss! Det är förstås så att vi saknar henne massor!
Men med tanke på att vår dotter mår så bra och tar så väl hand om vovven, så kan vi också se många fördelar med att bara ha en hund här hemma.
Vi kan ha matskålen framme hela dagarna trots att vovven lämnat mat i den, det är lättare att träna en hund i taget när man inte behöver stänga för med galler eller platsa den andra hunden nånstans, jag har mer tid att träna den hund jag har, han blir lugnare eftersom det inte är lika mycket att förhålla sig till......Ja, nog finns det fördelar också.
Men det är förstås en fröjd att se dem ha sådan glädje av varandra!
Springa och leka som bara hundar kan.
Jag har inte så mycket mer att berätta just nu.
Tror jag ska ta en liten paus på ett par dar med inläggen. 
Försöker ladda upp för att starta två hundkurser i början på februari, fira mamma, jag själv ska fylla jämnt, sonen blir 18 och ska ta körkort....ja, det är mycket som händer som inte har med hundar att göra.
Men sånt är ju inte så intressant för er, gissar jag.
Det här är ju en hundblogg
Hoppas ni får en bra vecka! Vi hörs när vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar