söndag 21 januari 2018

Föremåls sök

 I onsdags efter jobbet tog jag med Silas i bilen och körde ut i skogen.
Ny snö var det överallt och rättså blött. Men OJ, vad vi hade det skoj där i snön!!
Min plan var att köra lite slut på Silas inför bilresan upp till Norrland som vi var på i helgen. Han skulle ju ändå i torsdags sitta drygt 75 mil i bilen på en och samma dag. Då är det toppen om han är lite stimulerad och nöjd.
 Jag hade med en leksak och körde några föremålssök. Han var skapligt taggad och sökte länge och väl med motivation hela tiden.
Det är världens enklaste aktivering. Koppla hunden vid ett träd, låt hunden se när du går iväg bland träden med leksaken, lägg leksaken bakom nåt träd eller en sten, låtsas lägga ner den på några fler ställen innan du går tillbaka till hunden, kopplar loss och säger det ord ni valt för denna aktivitet.
Efter några sök band jag åter igen hunden och gick ett personspår åt honom. I slutet av spåret la jag leksaken. Sen gick jag en annan väg tillbaka, tog hunden i kopplet och visade spårstarten. Sedan spårade han jättefint fram till leksaken som vi lekte en stund med som belöning.
Schapendoes är en hundras "för den aktive", men när jag hade stått helt stilla nästan en halvtimme med Silas springande omkring mig funderade jag om man verkligen måste vara särskilt aktiv med en sån här hund i sitt liv.....Den motionerar ju sig själv!! Hahaha
Nejdå, jag håller med om det påståendet. Hunden måste få möjlighet att vara aktiv och ägaren måste dra med hunden ut i alla fall. Soffan duger inte i längden.
Kolla filmen nedan så får du se lite av hur Silas höll på
Detta är alltså EFTER sökträning och spårträning. Det är verkligen inte lätt att köra slut på den här hunden!! Faktum är att han nog är den hund som jag skulle kunna jobba en heldag med utan att han skulle sluta jobba. Jag tror det. Han är gudomlig att jobba med!
Nu ska jag krama honom lite bara för att han är den han är!
Nu är vi hemma igen efter en långhelg i Norrland. Silas har skött sig så fint och han är verkligen underbar att ha med sig!! Alltid glad och snäll! Vi har träffat barn, hundar och massor av människor. I love him!!
Ha det så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar