tisdag 14 november 2017

Prov-promenerar i stan

 Vår son spelar innebandy. Vi skjutsar flera gånger i veckan på träningar och matcher runt om i stan och till andra städer. Ofta tar jag då med hundarna i bilen och medan laget värmer upp inför match så går jag och hundarna promenad i närområdet. Det innebär att vi upptäcker många nya ställen hela tiden. Stora öppna fält, fina promenadstråk, vackra vattendrag, tät stadsmiljö mm. är vad vi får se.
 Om man ser till hundars behov så är detta jättebra! Att få vara på olika ställen och känna olika lukter, höra olika ljud är berikande för en hunds hela liv. Hjärnan stimuleras och hunden blir mer nöjd mentalt. Dessutom är det ju en bra  miljöträning
 Många gånger provar vi att klättra, balansera och gå på olika underlag. Hundar älskar det! Även det stimulerar hundens hjärna. Hunden får bättre kroppsuppfattning och självförtroendet ökar i takt med att hunden inser att den klarar att använda sin kropp - precis som för oss människor!
 Lystra har nån gång insett att det lönar sig att kliva ännu längre uppåt, och därför testade hon självmant denna gång att kliva upp på den lilla soptunnan. Såklart fick hon en belöning för hennes uppfinningsrikedom. Jag gillar ju att hon tar för sig och använder sin fantasi.
 Nämen, nu fick Lystra nåt i munnen....Eländiga mustasch!
Men nu är det ju "No-shave-november" så den får vara kvar ändå
 Lystra och Silas har fått ännu fler mentalt simulerande aktiviteter den här veckan. Jag har köpt flera stycken Kong som jag stoppar full med hundarnas vanliga mat(mixat med färskfoder och lite annat gott). Sen stoppar jag den i frysen och tar fram vid nåt bra tillfälle. De ägnar sedan närmare en timme åt att äta sin mat. OJ, vad de blir trötta efteråt, ska ni veta! Prova, vetja! Där har du ett naturligt beteende hos hunden som blir stimulerat - att få leta upp sin mat och kämpa för att komma åt den. Oerhört simulerande.
Och mina matvägrare till hundar äter faktiskt en aaaning bättre då. Att jag inte har kommit på det här tidigare. En Kong kostar en hel del, vilket har hindrat mig från att köpa flera stycken, men nu till slut köpte jag 3 st som jag hela tiden håller fulla med mat, färdiga att ta fram från frysen.
Jättebra aktivering och om då hundarna äter bättre så är det ju en extra vinst.
I helgen som var tränade vi lydnad igen. Dessutom tränade jag hundarna att, en i taget, sitta och vänta i bilen medan jag tränade den andra hunden. Jättenyttigt för båda, men främst för otåliga Silas.
Vi tränade utgångsposition, fotgående, inkallning men också en del vardagslydnad såsom stoppsignal och följsamhet.
Båda hundarna älskar att träna men är väldigt olika varandra. 
Lystra är noggrann och man liksom ser i blicken hur hon tänker. Fort går det ändå. 
Silas slarvar och härjar, men med mer och mer fokus ändå. Han gissar lite mer, tappar fokus ibland och upptäcker viktigare saker ibland. Det går inte att nöta med honom, medan Lystra nästan mest av allt gillar att nöta samma sak en lång stund. Bäst gillar hon Plattan som vi använder för att träna fotposition och bakdelskontroll. Det är världens bästa moment, tycker hon. Men det är nog mest för att hon fattar exakt vad som krävs av henne numera.
Silas börjar så smått fatta, men slarvar som sagt och tappar tråden ibland. Men så är han ju väldigt ung, också. Och väldigt energisk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar