lördag 21 oktober 2017

Stressreducering & förkovring

 Hallå i stugorna!
Jag har låtit hundarna sluta på dagis. De sista veckorna ville inte Lystra gå in på dagis och jag förstod till slut att nåt inte var riktigt ok. Hon är så otroligt inkännande, så jag gjorde fel som inte lyssnade på henne direkt. Sen eskalerade det. Båda hundarna verkade stressade och de har nu inte varit där på drygt en vecka. Samtidigt satte jag Silas på en ordentlig avstressningsperiod med flera åtgärder parallellt.
Han är som en helt annan hund nu. Lystra är också lugnare.
De passar inte på ett dagis med så många hundar och med flera olika personal. Dessutom behöver vi inte dagis längre.
Förra veckan var en kamp för att få framförallt Silas att komma ner i varv. Jobbigt känslomässigt, men alltihopa blev så rätt. Jag är så glad att jag lärt mig läsa mina hundar. Ibland är det lite jobbigt, för jag känner nästan exakt det de känner. Vi är som varandras speglar. Kanske är det fler hundägare där ute som känner igen sig?
Jag har ägnat tiden åt INGENTING, enklare nosarbete, att undvika lössläppt lek mellan hundarna, inga kastade bollar, ingen kamplek. Istället har Silas fått massage varje dag och ett par dar fick han även Valeriana. Men det jag tror gav mest effekt var att jag låtsades ett par dar att jag själv var sjuk - alltså gjorde INGENTING med hundarna. Bara mös i soffan! Det hela har snabbt gett effekt, och nu mår de båda såååå mycket bättre.
Jag har bestämt mig för att mitt stora driv att förkovra mig inom ämnet hund ska få kosta lite ett tag.
Jag har nu köpt böcker och det ska bli så spännande att dyka ner i dem
Idag fick jag hem Rörelseboken och Blygerhundar.
Rörelseboken blev det för att hundens kropp och beteende ofta hänger ihop. Att smärta eller problem med rörelseapparaten kan ge beteendestörningar är väl känt. Nu vill jag på djupet förstå hur hundens rörelseapparat fungerar och hur jag själv kan göra en rörelseanalys på en hund.
Blygerhundar - så gör du din hund till en superhjälte, har jag sneglat på sen den kom men inte gjort slag i saken. Nu är den min och jag formligen längtar tills jag har fått börja plöja igenom den. Den boken köpte jag för att det är så vanligt med rädda hundar. I boken finns också många konkreta tips på hur jag kan stärka hundens självförtroende. Jag har bläddrat lite i den och mycket av det använder jag mig redan av, men att gå mer in på djupet och se vilka egna tankar som väcks när jag läser den ska bli spännande!
I helgen är maken hos vår dotter i Luleå. Jag är hemma med sonen. Jag ska ha besök av några vänner och så blir det som vanligt lite innebandy. Tänkte också hinna med lite kvalitetstid med sonen.
En rättså bra helg, känns det som!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar