söndag 15 oktober 2017

Silas BPH

 Idag genomförde Silas BPH https://www.skk.se/bph
Och han gjorde det med den äran!!
Här kommer en jättedrös med bilder som Silas och Lystras uppfödare, Linda, tagit! Är så enormt glad över att Linda var med! Jag blir alltid glad av att träffa henne. Jag och Silas har verkligen haft en jobbig vecka och jag har funderat flera gånger på att avboka BPH´t, så det var extra skönt att ha henne med
 Silas briljerade verkligen där ute på planen!!Vilken makalös kille!
Han är trygg omkring främmande människor och interagerar med dem, men har inte ett jättestort intresse. Viktigast är matte! Det är jag glad för, för det gör honom lättare att jobba med.
 Han följde dock med testledaren utan några problem.
 Hon fick klämma och känna överallt och titta på tänderna
Redan här var jag nära tårarna, för jag blev så glad!! Det är exakt såhär han är, men han har haft en jobbig vecka och varit stressad. Det är mycket som händer i hans kropp nu när han är 15 månader och att då vara på dagis bland 50 hundar har inte varit så bra för honom. Så skönt att se att han är sig själv ändå när hans mentalitet och personlighet skulle beskrivas idag.
 Föremålsintresset har alltid varit stort hos den här killen. Ingen skillnad nu! Han har en enormt driv i leken och bromsar sig inte. Jätteroligt att träna med en sån hund!
Först lekte vi med vår egen leksak som han kände igen. Den kom han tillbaka med till mig två gånger när jag slängde iväg den. När jag bara stod neutralt så han lämnade av leksaken vid mina fötter, så tog han upp den i munnen igen och slängde den på mina fötter igen, som för att säga åt mig att vi ju ska leka nu!! Helt ljuvlig kille!
 Även standardföremålet, som han inte kände igen, sprang han och hämtade när jag slängde det. Det sprang han tillbaka till mig med, men sen tog han det och sprang iväg med det mot publiken en kort stund. Det är klart - jag stod ju bara där och var tråkig...
 Hela tiden visade han att han älskar sin matte och vill ha ett samarbete
 Testledaren tog leksaken och gick iväg med det
 Silas var taggad även då
 ...och lekte med stor glädje med henne också
 Sen blev det dags att lägga korvbitar i några plastbehållare. Silas såg nyfiket på när testledaren gjorde i ordning
Han var på hugget!
Sen sökte han ganska ok. När drygt halva tiden gått gick han till mig. Då hade han ätit upp korvbitarna i de två askarna som var öppningsbara för honom. Det var kvar korv i en burk som hade skruvats fast som han lämnade dithän.
Han har inte ätit sin mat den senaste veckan, så nån direkt aptit har han inte...Det kan ju ha spelat in.
 En gubbe i halvkroppsformat åkte upp när vi gick i nästa moment. Jag trodde han skulle ha lite mer flyktbeteende, men det var inte mycket.
 Och han övervann sin rädsla på egen hand. En trygg och stabil kille trots att han är så energisk och livlig
 Det var inga större bekymmer att hälsa på "gubben" efteråt
 ....men viktigast var ändå mattes klappningar och kel
 Sen gick vi några gånger förbi och han såg helt lugn ut
 Efter det var det dags för skrammel. Inte heller här blev det nån större flykt. Nån meter eller två
 Och även här avreagerade han snabbt.
 Dags för nästa moment! En främmande person iklädd rock och slokhatt som går stötvis lite smygande, vilket en del hundar kan tycka verkar lite konstigt.
 Men iiinte Ferdinand....eller jag menar SILAS!
 Han skällde under detta momentet, men inte på den närmande människan utan för att jag var tråkig. Han ville att nåt skulle hända. Ett pip-skäll gav han av ibland.
Sån är han - det ska helst hända nåt!
 Grymt imponerad på min galna lilla Silly!
 Mannen klädde av sig rocken, hatten och solglasögonen och lockade på Silas
 ....varpå Silas tog tillfället i akt att få lite klapp och kel(ja, han är extremt kelen!!)
Inte heller här problem med en främmande människa
 Underlaget var väl egentligen det som han reagerade lite på. Han gick framåt trots att det var korrugerad plåt som dessutom vickade. Jag lockade och han fixade det. Men fick han själv välja kanske han skulle gått en annan väg. Ganska normalt, ändå, kan tyckas.
Men nån underlagsrädsla har han inte

Skotten gick utan problem. De skjuter två skott - ett under tiden jag och hunden går och sen ett skott när vi står stilla. Han tittade för att se var skottet kom ifrån, men inte så mycket mer än så.
 BPH-beskrivaren gick sedan igenom resultatet och tyckte att jag har en trygg och framåt hund som inte har några problem med främmande människor. Han tyckte han har en härlig attityd och är positiv och trevlig. Och så sa han: "Dessutom tror jag han är snygg också! Han rör sig bra och ser välvinklad ut runt om. Har du ställt honom nåt?"
Det tackar vi för. Efter en tuff vecka fick vi i alla fall ett oerhört bra slut, jag och Silas.
Det jag sett är att han är en livlig kille med mycket driv, men att han inte har nåt ont i sig. Jag kan verkligen känna en enorm stolthet över den trygghet han har i mig och den relation vi byggt upp tillsammans. Jag och Silas kommer kunna gå genom eld och vatten under många år framöver. Jag är så oerhört glad för att BPH beskrivit mina hundar precis så som jag själv upplever dem. Det är ett fantastiskt verktyg för att beskriva hundens mentalitet och personlighet och ett bra redskap i avel.
Här ser ni ett (av Silas neddreglat) papper med beskrivarens uppfattning av min vovve. 
Behöver jag säga att jag grät glädjetårar efteråt. Är så enormt stolt och glad!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar