torsdag 12 oktober 2017

Rasspecial: Mellanpudel

Pudel, mellan, aprikos
Min vuxna dotter är sugen på en mellanpudel och vi hjälps åt och läser på massor om rasen. Pudeln är en ras jag är lite extra intresserad av då jag tycker de är vackra, mångsidiga, trevliga, glada och relativt friska och långlivade. En mellanpudel eller storpudel är vad jag själv skulle ha valt
Därför blev jag extra glad när dottern hade bestämt ras för sin egen del och det blev pudel. Så här kommer ett rasspecial, främst för mellanpudel, men det mesta stämmer även för de övriga storlekarna.
Rasen
Pudel är en gammal europeisk ras. Rasen härstammar från Barbet och har fortfarande mycket gemensamt med den rasen. Läs mer om Barbet HÄR
Pudeln användes från början vid jakt på sjöfågel och är därmed vattenapportörer. Men den har också varit "prydnadshund" och cirkushund. Den klassiska lejonklippningen är ett arv från jakthunden. För att underlätta simningen rakades bakbenen, men päls lämnades runt bröstkorgen och lederna för att skydda mot kyla och vassa vattenväxter. Håret på huvudet bands upp med band och varje jägare hade sin färg. 
Rasen är i första hand en glad och sportig sällskaps- och familjehund. Men att den är sällskapshund betyder inte att den trivs att ligga i soffan dagarna i ända. Den trivs i familjen och vill gärna vara med där det händer nåt. Pudeln passar extra bra för ungdomar att arbeta med och är en mycket populär utställningshund som alltid väcker uppmärksamhet. Den är även en agilityhund av rang, liksom framgångsrik lydnadshund. Men det är mest fantasin som sätter gränser för vad du kan göra ihop med din pudel. En pudel hänger med på allt. 
Hälsa
Den är både frisk och långlivad. De blir ofta 15 år och mer. Även en gammal hund är både sportig och lekfull. Den behåller sitt unga sinne långt upp i åren. Hälsoprogram finns för PRA (ögonsjukdom). För rasens vanligaste PRA-variant, prcd, måste man DNA-testa föräldradjuren före parning. Svenska Pudelklubben rekommenderar att de mindre storlekarna även ögonlyses för att upptäcka eventuella andra ögonproblem. Klubben har också infört krav på HD-röntgen då hunden ska användas i avel.
Mentalitet
Rasen är glad, positiv, vänlig, social, humoristisk, livlig och energisk, samt lättfostrad och följsam. Den är lekfull och snabbtänkt. Den lär sig snabbt att manipulera sin ägare om man inte ser upp. Den är mer en familje- än en enmanshund och trivs utmärkt med andra djur. Den ska aldrig vara aggressiv eller misstänksam. Den är ingen ras som kan lämnas mycket ensam då den är alltför beroende av människor. Rasens uppförande är unikt och och ett stort karaktärsdrag är dess självmedvetenhet, vilket ger uttryck i värdighet, stolthet och arrogans.
Utseende
Mellanpudeln är 35–45 cm. Endast enfärgade pudlar är godkända enligt FCI. Färgerna är svart, vitt, brunt, grått (silver) och aprikosröd. 
Den är välbyggd med stolt resning och lätta, fria rörelser. Den ska ge intryck av elegans utan att vara klen. 
Pälsen
Rasen har en karaktäristisk spänstig, lockig, krusig och ullig päls. 
Svart är den vanligaste färgen på mellanpudel, följt av brun och aprikos. Inte lika många är grå, röda och vita även om dessa färger också förekommer och är godkända.
Rasen fäller inte, vilket är praktiskt. Pälsen växer under hela livet och kan klippas i många olika frisyrer. Utställningsfrisyrerna kräver mycket klippning, borstning och badning men ger också lön för mödan. De frisyrer som är godkända för utställning är olika varianter av lejonklippning samt Toilette-60. Hemmafrisyrerna kräver inte lika mycket arbete och man kan lära sig att göra det själv. Det finns t.ex. lamm- och terrierklippning. Vill man ha en riktigt lättskött hund så kan man kortklippa den helt. Gemensamt för alla frisyrer är att nos och tassar behöver maskinklippas ca var 6:e vecka. Den kan badas så ofta det behövs.
Krav för avel
Avelsdjuren ska vara 
 • PRCD testade och ej anlagsbärare
 • HD röntgade med A eller B
 • Ögonlysta
 • Tiken ska vara minst 18 månader och rasklubben går inte ut med valpannonser åt uppfödaren om tiken är 9 år eller mer
 • Inavelsgraden på 5 generationer bör ligga under 3% i den kombination av avelsdjur uppfödaren väljer
Läs mer:

2 kommentarer:

 1. Vilket bra val!! Älskar pudel, speciellt storpudel såklart då jag har haft en. Nisse var nog den klokaste hund jag någonsin haft och då har det passerat några hundar i mitt liv :)
  Nästa hund blir en pudel igen!
  Kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är så charmiga! Såklart du ska ha en sån nån gång igen. Och Nisse var ju ljuvlig!
   Kram, kram

   Radera