onsdag 25 oktober 2017

Är din belöning en förstärkning?

Vi använder oss ofta av belöningar av olika slag när vi ska lära hunden något nytt.
Men frågan är om de belöningar vi använder oss av verkligen förstärker beteendet vi vill att hunden ska bjuda mer på.
Ibland fastnar man i träningen, ibland har inte hunden tillräckligt tempo, ibland funkar inte träningen i en ny miljö.....ofta är det då belöningarna som är otillräckliga eller fel anpassade till situation/moment.
En belöning ska ju fungera som en förstärkare, men ett av de största problemen vi har i vår träning är att hunden uppskattar olika belöningar olika mycket. Dessutom finns det en del beteenden som är "självbelönande" och då ger det mer för hunden att göra det än att göra det som vi belönar.
Exempel: När jag tränar valpen i att ta kontakt med mig och den struntar i mig för att få nosa i marken - då upplever valpen det som mer belönande att fortsätta nosa än att göra det som jag ber om och få den belöning JAG bjuder på.
Hur gör man då?
Jo, det finns flera olika saker som man kan behöva göra. Det första är att sätta sig ner och fundera.

1. Har jag lärt hunden att uppskatta olika belöningar? Om inte behövs mer lek, bättre val av matbelöning, fundera på vilken "social belöning" som hunden uppskattar(klappar, fysisk kontakt)
2. Träna tillräckligt korta pass så att hunden inte hinner göra fel. 20 sekunder kan räcka. Ge dig innan hunden hunnit sätta nosen i backen
3. Nosandet kan behöva få en konsekvens - ta bort hunden, bind upp den eller avlägsna doftfläckarna på något annat sätt. Kanske ställa sig på doftfläcken och när hunden väljer en ny fläck kan man ställa sig även på den doftfläcken och så fortsätter man så tills hunden undrar vad man håller på med....
4. Gör en lista på olika belöningar och försök gradera dem på ett papper. Vad tycker hunden om torkad kycklinglever? Frolic? Korvbitar? Köttbulle? Pannkaka? Ostbitar? Baconost på tub? osv.
Vad tycker den om Tennisboll? Mjukt pumpad fotboll? Kamprulle? Pinne? Nallebjörn? Vantar? osv.
Vad tycker hunden om att bli klappad? När jag tjuter av glädje och viftar med armarna? När jag jagar hunden? När hunden får jaga mig? osv
Kanske behöver jag kombinera lek och godis? Kampa med en tjurmuskel. Kasta ett grisöra. Dental Stick som externbelöning. osv.
5. Fundera på om den där saken som din hund ser som riktigt lönande - lukta på kissfläck, jaga fågel, hälsa på andra hundar, hälsa på andra människor osv. - går att använda som belöning. Då kan du be hunden göra något annat först och sen ge varsågod till att hälsa på den andra hunden till exempel. Till och med jakten går faktiskt att använda som belöning om man gör det på rätt sätt och utan risk för andra djur. Vi människor måste vara lite finurliga, bara
En bulldogg uppskattar en brottningsmatch och kan se det som en belöning

Om det fungerar bra med en viss sorts belöning så behöver inte det betyda att det är den belöningen du ska ha i alla moment resten av livet. Nej, variation förnöjer. Dessutom kan vi med rätt belöningsform få hunden lugnare, mer energisk, mer uthållig osv beroende på vilken belöning vi väljer.
Att långsamt tugga i sig belöningen eller att slicka i sig den verkar lugnande. Det funkar ofta bra när du som exempel ska träna hunden att hålla sig lugn i hundmöten.
Samtidigt ökar en kastad boll farten mer i vissa moment. Perfekt när du ska träna inkallning exempelvis. När du ska träna moment då du vill ha hunden nära dig kanske du väljer en belöning som du håller i, medan det passar bättre med belöningar längre bort för att få hunden ut från dig i moment som "framåtsändande" eller i "rutan" osv.
Börjar hunden dregla när du tar fram matbelöningen så vet du att den är uppskattad(här gör Lydia till och med en dregelsträng och en spottbubbla samtidigt. Haha)

Ja, när det gäller belöningar så är det verkligen viktigt att vi ser till att hunden uppskattar dem.
Det blir nämligen ingen vidare bra förstärkning om belöningen inte har en god kvalitet.
Så om du märker att träningen går trögt, att du inte kommer framåt, att hunden inte har rätt fart eller attityd - testa andra belöningar och/eller belöningsformer. Det finns alltid nya idéer man kan testa och bara vår fantasi sätter gränserna.
Ibland provar jag nåt som inte funkar alls, men även då har jag lärt mig nåt och kan ändra lite så att det funkar bättre nästa gång.
Lycka till med träningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar