torsdag 7 september 2017

Hjälp! Min valp juckar på andra hundar

Jag har fått frågan och tänkte skriva några ord om detta, rättså vanliga, problem.
Kanske sitter du och rodnar bara av att läsa rubriken? Kanske läser du det som om det hade handlat om vilket annat problem som helst - drag i kopplet, separationsångest...?

Mina egna ord...
Valpar, unghundar och vuxna hundar juckar ibland mot andra hundar. En del juckar också mot olika föremål som kuddar eller mjukdjur. Det kan se besvärande ut för oss människor som läser in saker i beteendet som kanske inte är rätt och beter oss på ett sätt som ibland till och med ökar beteendet på sikt.
Det finns olika orsaker till beteendet. En förklaring kan vara sexuell, men allra vanligast är att det är en överslagshandling, ofta beroende på att hunden är uppvarvad. Den kan vara väldigt lekfull, stressad, rädd, glad och upprymd av olika orsaker. Det kan också handla om osäkerhet eller att testa gränserna. 
Ganska ofta ser vi att hunden som får ta emot beteendet inte bryr sig särskilt märkbart. Kanske är det ett tecken på att det är ett vänligt beteende och inte handlar om dominans eller på nåt annat sätt hotfullt.
Jag tycker det är viktigt att se i vilka sammanhang hunden gör så. Är det när det kommer gäster, när den träffar en ny och rolig hundkompis, är det när den har lekt en stund och kommit så högt i intensiteten så det slår över?

Läs mer:
http://www.harligahund.se/2015/10/06/nu-vet-vi-darfor-juckar-jyckar/

http://hund.susscreations.se/sanningen-om-hundars-juckande/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar