fredag 22 september 2017

Att välja rätt hundras.....och hur fel det kan bli

När man ska välja hundras så är det oerhört viktigt att läsa på ordentligt om rasen först.....
Se filmen nedan, så förstår ni varför
Den här filmen delade hundtränare Siv Svendsen idag. Siv har en Malenois och det är många som frågar henne hur det är att ha en sådan hund. 
Hahaha, ja nog finns det hundar med mycket driv, allt!! Älskar den här tjejens inställning till hunden! Man ser att hunden passar henne.
Tålamod, tålamod, tålamod! 
En såhär stark och kraftfull hund kan svara emot om du tappar tålamodet. Den kampen vinner man inte så lätt som människa... Som sagt - man ska veta vad man skaffar sig och veta att man har tillräcklig kunskap, tålamod, engagemang och tid
Dessutom ska man tycka om att leva det liv man får beroende på vilken ras man väljer. Jo, för livet förändras utifrån vilken ras man har
Den här rasen skulle vara helt fel hos mig, även om jag skulle axla ansvaret som det kräver om jag ändå skulle skaffa en. Men.....nä....!
Jag gillar att hon har sån härlig humor när det gäller hennes hund. Humor, det måste man ha om man ska orka och klara av sin hund. Det är i alla fall min åsikt. Men å andra sidan gäller det många andra raser också. Kanske främst de tjurskalliga, tröga, galna, lata, självständiga, överenergiska raserna. Ja, det blir ju typ alla, då =)
Själv vill jag ha en hund:
  • Som jag kan ta med överallt utan att den ställer till med en massa tok
  • Som har en bra AV-knapp
  • Som jag lätt kan lämna hos nästan vilken hundvakt som helst utan att vara orolig för att den kommer vara för svår för hundvakten
  • Som är träningsbar men den måste inte vara besatt av arbete
  • Kan fungera bra som ren sällskapshund
  • Kan jobba under flera timmar men också kan ta det lugnt flera dagar i rad
  • Som har en lekfullhet och gärna tycker det är kul med kamplek, men som inte måste ha nåt i munnen hela tiden
Låter lite som en icke existerande hundras. Många fördelar....Men mycket handlar också om uppfostran och grundträning. Hunden har knappast en bra AV-knapp det första året. Den behöver få tid på sig att mogna och landa, samt lära sig hur den ska göra det. Tålamod är en hundägares allra bästa egenskap!
Men nog är det också så att olika raser passar i olika tider i ens liv också. När jag är lite äldre kanske jag vill ha en hund med mer driv - eller mindre. Det viktiga är bara att tänka efter först så det blir så rätt som möjligt. Det är ju ändå många år framåt som det gäller.
Läs mer om hundraser https://www.skk.se/hundraser men se också till att träffa så många olika individer som möjligt, intervjua ägarna och försök få både fördelarna och nackdelarna med rasen så tydlig för dig som möjligt. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar