lördag 19 augusti 2017

Lite vanlig, hederlig galenskap

 Idag håller vi på i huset en massa. Maken håller på att dra rör och installera en luft/vatten värmepump helt själv. Han är så smart och duktig(ja, jag är partisk och dessutom kär i honom trots våra 22-23 år ihop) 
Jag har varit och handlat grejer 3 gånger nu och håller på med gardiner, fönster och står för markservicen.
Men en promenad med hundarna måste man genomföra också. Jag passade på att ta med kameran i jakt på nån lite finare stå-bild på Silas.
 Hmm....precis när jag trodde jag hade bilden kryper han ihop i vall-ställning och försöker valla sin egen morsa. Eller, lek brukar det bli efter sånt här smygande, men det är ju ett vallbeteende. Det ser man tydligt.
 Lystra springer för sitt liv
 När man har en vallhund är det lätt att se i leken med andra hundar vilka beteenden de har lite extra lätt att ta till. Schapendoes är kroppsvallare och har inte sådär mycket "eye" som till exempel Border Collie eller Kelpie har. Eye betyder att de fixerar fåren med ögonen och genom ett stirrande försöker få fåren att flytta på sig i den riktning hunden vill. I "eye" ingår ett stort mått fokus och många hundar som har mycket "eye" i sig har också förmåga att bli bolltokiga på det sättet att de kan sitta och stirra på bollen där den ligger uppe på ett skåp en halv dag och de bestämt sig för att göra det.
En kroppsvallare har ofta en del "eye" i sig också, men föser mer boskapen framför sig och fungerar mer som ett stängsel. Jag kan inte vallning själv, men har läst massor om det för att lättare förstå mina egna och andras hundar. Men alla hundar har mer eller mindre vallbeteende i sig, vilket man kan se ibland hos raser som inte alls förknippas med vallning. Det är precis som att vaktbeteendet finns hos alla raser, trots att de inte är avlade för jakt. Samma sak gäller för vakt och larm. Men mest har urhundsraserna i sig. Många av dem har allt det som hundar hade innan hela domesticeringsprocessen började. Så vill du ha en hund med många olika intressanta (och ibland kanske lite besvärliga om man inte är beredd) beteenden i sig så är en urhundsras helt klart närmast det som hundar en gång var när det gäller vakt, vall, jakt osv.
 Lite hopkrupet igen.... Ja, har är full i bus, min Silas, och det är svårt att ta fina bilder på honom då
 Dyker det upp en pinne så är de båda igång och ska tävla om den
 Lystra får vara glad så länge hon har den i sin ägo, för det brukar sällan bli långvarigt. Silas har mer fysisk styrka. Dessutom har han mer kamplust, vilket gör att han inte ger sig lika lätt.
 "Best friends STICK together" säger man väl
 Såja, då var kampen förlorad för Lystras del....
Båda tappar intresset för den direkt. De är inte särskilt intresserade av pinnar, som tur är. Jag brukar ändå avbryta leken.
 Han sprang omkring i vattenpölar också, så då var det där med "fina stå-bilder" helt borta ur min tanke....Skithund!
 De är som en vitaminkick, de här två. Det är full rulle och en massa tok hela tiden oavsett om de är kopplade eller lösa.
 Ikväll blir det surströmming här hemma. Sonen vägrar i sten att provsmaka, men vi ska nog få honom att våga.
 Efter den här stunden på grusplanen var hundarna trötta. Vi gick dock ändå en lugn sväng runt några kvarter.
 Det här är min sista semestervecka och det har verkligen hänt mycket under den här semestern! Största grejen var att dottern flyttade hemifrån. Det har gjort att jag känner mig lite trött och mosig.
Det är en stor omställning och en massa känslor. Men hon ringer flera gånger om dagen och det verkar gå bra där uppe i Luleå, så orolig är jag verkligen inte. Men när man, som jag, har gått igenom en utmattningssjukdom så känner man så enormt mycket tydligare vad som tar energi av en. Omställning och nya livssituationer är sådant. Bara att dottern flyttar trodde jag väl tidigare aldrig att jag skulle bli trött av, men det blir jag! Så bara pga det så måste jag ta det ännu lite lugnare i övrigt. Så är priset för att man tuffar på tills man når väggen....Mitt tips: GÖR INTE DET!
Tur jag har de här charmtrollen. De är så ljuvliga!
 Igår var jag inne på JR Hundcenter och jobbade lite. Nu är det hundpromenad på onsdag kl 18 och om ett par veckor tuffar valpkursen igång. Häng med om ni har möjlighet.
 Ut med tungan bara!
 Hmm...ja...
Nä, nån snygg bild på lilleman blev det tyvärr inte.
Nu ska jag koka "pären" och ta fram surströmmingen. GÖTT!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar