fredag 18 augusti 2017

Bravecto, granskat igen

 Idag blir det bilder och film från vår promenad igår. 1,5 timmar gick vi och det var superskönt!
Åkern ovan ligger precis bredvid vår gata och där är det lugnt och skönt för att bara vara.
Hundarna var ordentligt trötta efteråt, även om man kanske inte kan tro det när man ser filmen här nedan. Först sitter de och pustar, men sen blir de lite smått galna - framförallt när Lystra råkar hamna i bäcken - och springer och rullar sig infernaliskt!! Såna är de, schapparna. Energiska och snabba, även när de egentligen helst skulle vilja sova
Nä, de är inte riktigt kloka, mina hundar!!
Galna och underbara!!
 När man ser hur lång päls de har och hur mycket de är i gräs och skog, så är det inte svårt att förstå att det är lätt att de får fästingar. Fästingar är som bekant inga trevliga saker och ibland bär de på allvarliga smittor som faktiskt kan ge livshotande tillstånd. 
Jag gav hundarna Bravecto i april och Lystra får fortfarande inte en enda fästing!! Det är över 4 månader sedan!! Silas kan få fästingar sedan ett par veckor tillbaka, men de är torkade och stendöda när jag hittar dem, och de har inte hunnit suga nämnvärt med blod.
Det är helt otroligt så effektivt det är, det där medlet.
Det har varit många, många allvarliga anklagelser mot medlet och det har gått heta diskussioner om Bravecto. Folk har påstått att hundar har dött och att det är väldigt farligt. 
Jag inser att det är ett typ av gift - annars skulle inte fästingarna dö eller helt hålla sig borta - men mina hundar har aldrig fått några biverkningar. Första året Lystra fick det (det var första året när medlet kom) då anade jag liiite lös avföring nån dag efteråt, men det kan lika gärna ha berott på nåt annat. Lystra har fått det flera år(inte förra eftersom hon hade valpar) utan några biverkningar och med fantastisk effekt mot fästingar och jag känner många andra med samma erfarenhet. Men visst är man rädd om sin hund och blir orolig när många säger att det är oansvarigt att ge sin hund sånt.
Nu har Läkemedelsverket gått ut med att man granskat medlet igen och inte kunnat se några samband. Dock ska man inte ge det till hundar med epilepsi. 
Läs gärna mer HÄR
Bravecto skrivs ut av veterinär och då har de större möjlighet att hålla koll på biverkningar. Skillnad är det ju med många andra fästingmedel som säljs i djurbutikerna utan några större kontroller.
Så tills vidare så vandrar vi lugnt vidare och gläds över att vi inte behövt plocka en massa fästingar den här sommaren heller. Men samtidigt är jag öppen för om det kommer fram andra rön och jag är alltid villig att omvärdera och välja nåt bättre i sådana fall.
Jag tänker på det vanliga, smärtstillande läkemedel som Lystra fick efter sin kastrering och hur enormt sjuk hon blev av det. Läkemedel har biverkningar och för vissa individer kan det bli livshotande. Det får vi aldrig glömma. Det gäller också de flesta receptfria läkemedel.
Och visst kan vi hundmänniskor enas om att vi alla brukar sträva efter att göra det bästa för våra hundar. Bara det att vi har olika erfarenhet, bakgrund och ryggsäckar. Men vi gör det bästa vi kan utifrån det vi vet.
Men ibland önskar man att man bodde kvar i Västerbotten, där fästingar i stort sett inte finns än. Åtminstone i inlandet. 
Min 71-åriga pappa fick sin första fästing när han var nere i Örebro län i sommar och han och mamma fick nästan panik. De har helt enkelt ingen som helst erfarenhet av djuret och vet inget om det. De har inte behövt fundera på det. Tänk, vad skönt att få vara så långt bort ifrån vardagen med fästingar! Men här är det vardag att vi är omgivna av dem och att vi måste vidta åtgärder för våra husdjur. Bara att gilla läget...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar