söndag 2 juli 2017

Pälsvård och badande schapendoes

 Det finaste man har sätter man på bordet! Japp, så gör åtminstone vi!
Det är perfekt nu på sommaren att hundarna kan kammas utomhus. Blir så luddigt inomhus annars.
Silas blev så fin, så. Det var över en vecka sen jag kammade honom senast och jag var lite orolig att det skulle bli jobbigt. Tidigare har jag ju gått igenom pälsen ett par gånger i veckan. Men nejdå, det var verkligen ingen kamp denna gång. Hans päls börjar redan kännas ganska sträv. Hoppas innerligt han får lika enkel päls som sin mor, för då slipper jag ångra att jag skaffade en till pälshund. Schapendoespälsen är makalös!
Jag är nog ganska petig med pälsarna och låter det inte bli så mycket tovor innan jag går igenom dem. Då slipper jag omaket och sorgen i att behöva klippa mig ur eländet. Jag klipper hundarna lite smått baktill för att kunna hålla dem rena från prupp och kiss, men inget i övrigt. Inuti öronen rycker jag nån enstaka gång om det ser ut att behövas, annars torkar jag bara ur dem.
 Efter kamningen lyfter jag ner dem från bordet och säger att vi är klara. Då springer hundarna in i huset och fram till ett visst köksskåp där det finns hundgodis. Såklart de får godis när det är kammat och klart. När de var små och vi tränade på att stå stilla under pälsvården så hade jag godis på plats hela tiden, men nu blir det oftast bara efteråt.
Jag har haft ett allvarligt chocktillstånd i TVÅ hela dagar!! Silas har nämligen ätit upp sin mat!! KORS I TAKET!! Jag brukar annars få plocka undan hans skål halvfull både vid frukost och middag och oftast har han inte fått i sig det han behöver på långa vägar. Lystra är jag inte orolig för, för hon är kastrerad och behöver minimalt med mat, men han har blivit tunnare och tunnare allteftersom dagar av matvägran radats upp i stor mängd efter varann. 
Men nu står i alla fall inte revbenen rakt ut och man känner att magen är en aning normalfylld i alla fall. Hoppet är åter. Nåja, jag dansar ingen segerdans ännu, för jag räknar med att matvägransperioder kommer att fortsätta komma och gå även med honom, precis som det gjort med Lystra under hela hennes liv. Men just nu är jag glad i alla fall.
 I helgen har vi haft det jättemysigt, för vi har umgåtts massor med våra ungdomar. Sett på film, shoppat på stan, gått på bio, varit på utflykt, spelat kubb, badat och en massa annat.
Hundarna har varit med på allt de kunnat vara med på
Idag åkte vi iväg och lämnade husvagnen där ungdomarna ska bo en vecka när de är på läger. Där finns också en långgrund sjö som jag klev i tills mina kortbrallor sa ifrån.
Och döm om min förvåning när jag ser Silas trava i glad i hågen rakt ut i vattnet med mig. Han är mycket mer orädd än Lystra.
Han verkade älska att vara i vattnet och låg i så länge som familjen stod i vattnet
Jag fick ingen bra bild som visar hur pälsen flyter som en aura runt honom. Det ser så roligt ut.
Vi har aldrig haft en hund tidigare som gillar vatten, så hela familjen blev som småbarn och hade jätteskoj tillsammans med den blöta Silas
 Det bästa för vovvar är att direkt komma upp och gno in sin sjöblöta päls i sand. Underbart att sen gnugga av sig i mattes säng....
Nejdå, innan vi var hemma var de torra(för att schappepälsar torkar fantastiskt snabbt!) och det mesta av sanden hade ramlat av(....jo...för att pälsen är så....precis - smutsavvisande och BRA!)
Jag vet att jag tjatar, men jag blir så oerhört impad på deras pälsar hela tiden. Men den oerhörda längden skulle man kunna tro att den är jobbig att sköta, blir varm, lossar mycket, torkar långsamt....Men den har så oerhört många fördelar och fungerar så oerhört bra! Om den är av bra kvalitet, alltså.
 Silas var helt överlycklig och sprang som om han hade fått helt nya ben som han testade fullt ut.
Lystra hade fått sin sprätt redan när hon såg Silas bada och hon själv inte vågade. Synd att jag inte filmade, för hon sprang som ett jehu på bryggan och på sandstranden!
Senare tog hon det lite lugnare.
 Men Silas skulle torka sig torr på gräset och såg så rolig ut
 Skakade sig noggrant
Såg ut som han hade tänkt promenera med framdelen släpande framtill ända till stan
...han drog och drog....
Och drog...
Lystra hade bara gått ut i vattnet tills hon blev blöt om magen, som hon alltid gör. Sen vill hon inte mer.
Hon har aldrig förstått det där med att bada
Silas viftar till och med på svansen när jag ska duscha honom i badkaret numera. Den tokiga vovven! Han är positiv till det mesta
Exakt såhär såg Silas ut när han föddes. HÀHAHAHAHA!! Nu kanske ni förstår vad jag menar med att han såg ut som en älg!
 När vi sen kom hem och satte oss för att se mer film, la sig en utmattad Silas på den kalla stenläggningen framför öppna spisen och sov djupt
 ...och nu tänkte jag göra detsamma. Jag jobbar 3 veckor till innan semestern.
Bara att ladda för vardag imorgon. Vi höres!

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig helg ni haft 😉/ Åsa

    SvaraRadera