tisdag 4 juli 2017

Lyder hunden röstkommandon och handtecken lika bra?

 När vi tränar våra hundar använder vi ofta både "visuella signaler" såsom handtecken och kroppsrörelser OCH "verbala signaler" som att säga ett kommando med ett eller flera ord.
Jag brukar börja lära in sitt och ligg med handtecken på en valp, för att sedan lägga på den verbala signalen och därefter försöka träna bort den visuella signalen och lära hunden att utföra kommandot bara den hör ordet - kommandot.
Orsaken till att jag gör så är för att jag har lärt mig att hundar har lättare för att lära sig ett handtecken(en visuell signal) och att inlärningen därför går snabbare.
Men stämmer det verkligen?
Jag hittade en studie, som visserligen inte är helt ny, som undersökte precis detta.
http://tamhund.blogspot.se/2016/11/per-jensen-lyssna-eller-titta-vad.html?m=1

I den studien visade sig mycket riktigt att handtecknet är det hunden följde i första hand. FÖRUTOM om den verbala signalen var en inkallning. Att komma till sin ägare är tydligen så viktigt för hunden att den gör det även om vi försöker lura den att göra annat.
Lite intressant att inkallning är prio hos hunden när det samtidigt är så oerhört svårt att lära hunden en klockren inkallning! Men vi ska komma ihåg att studien är gjord på arbetande hundar som är utvalda till sina uppdrag för att de är träningsbara och ägarfokuserade.
Väldigt intressant också att det är skillnad mellan hane och tik när det gäller handtecken.
Ja, sånt här gillar ju jag - att lära rapporter och statistik. Att få veta mer.

2 kommentarer:

 1. Lena och Nisse4 juli 2017 18:25

  Hej Therese!
  Eftersom vår Kasper vart döv de sista åren och kunde några tecken så förstod vi hur värdefullt det var att vi lärt in även teckenkommandon. Han kunde ca. 10 stycken. Tyvärr fungerade då inkallningen något vidare 😣. Skickar en bild på Schappe när han blev medlem i AIK. (Han stod under skrivaren när jag skulle byta gul trumma. Han det bra, Nisse och Lena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heeeej!
   Vad intressant! Kan tänka mig att det är bra med handtecken till en döv hund! Kanske kan vara smart att lära in några handtecken när vovven börjar bli gammal så man har lite förberett.
   Haha, jag såg de gula slingorna! Vad fin han blev. Tror jag får ta och lägga ut bilden här på bloggen nån dag. Så söt han var!! ÄR!!
   Kram på er!

   Radera