måndag 19 juni 2017

Match to sample - kurs

Igår, söndag, var jag och Silas på kurs. Det var en kortkurs, en prova på kurs, på 2 timmar.
Otroligt vad man hinner träna in på bara 2 timmar när man fokuserar sådär.
Vi var inte så många. 2 deltagare och en åhörare. Det var bara jag och Silas samt en äldre kvinna med sin mellanpudel som tränade på momenten. Åhöraren hade två blinda Silky terriers som var 9 respektive 12 år gamla, men ville börja träna detta, fast med dofter istället för synintryck.
Ägaren berättade att det bara föds omkring ett tiotal individer av rasen i Sverige, men det verkar vara en väldigt trevlig liten hund. Läs mer HÄR
Hon kommer börja träna med kryddor och citrusfrukter i första hand.
Inga problem, skulle jag tro, för den kvinnan hade gått agilitykurs med sin ena blinda hund och instruktören sa att det gick otroligt bra. Underbart när ägare inte begränsar sina hundar!
 Silas var oerhört glad och sprallig och ville leka med alla de andra hundarna. Ingen av dem var själva särskilt leksugna, dock... Det var lite äldre hundar allihopa.
Vi hade alla valt den här kursen för att vi gillar lite udda saker att träna och ville testa på det.
Det handlar om att hunden ska få se vilken sak jag vill att den matchar med en annan sak. Framför den ligger senare i träningen flera saker att välja bland, men det är alltså bara den som är likadan som den jag håller upp som den ska hitta. Så om jag har förlagt min ena toffel så ska hunden kunna titta på den toffel jag har kvar och sen leta reda på den andra toffeln. Men mest kommer jag använda det som aktivering.
 En söt liten Yorkshireterrier var med som åskådare. Hon tillhör ägaren av Lerkulans Hundcenter där kursen hölls. Yorkie skulle jag absolut kunna tänka mig att ha när jag blir äldre. Tuffa och roliga små krabater. Lika bra att planera för sin pension. Tiden går ju fort, vet du!
 Jag kom visst med på Instagram också, och som pay-back så lånade jag deras bild. Här är jag och Silas på slutet av kursen. Då hade vi kommit så långt i träningen att jag la ut 3 saker på marken, höll upp en sak som hade sin dubblett bland alla sakerna på marken, Silas tittade när jag höll upp den och på mitt kommando gick han fram till dubbletten på golvet och tog upp den med munnen.
Det måste man väl ändå säga var bra jobbat efter bara 2 timmars träning inklusive teori!!
Till saken hör att dubbletten hade jag redan gjort "het" genom träning, så det var inte så svårt för honom att ta den rätta saken. Största svårigheten kommer när jag har fler "heta" föremål på golvet och han ska välja precis den jag har visat upp dubbletten till.
Jag blev imponerad på mitt lilla yrväder. Både för att han hela tiden var så enormt positiv hela tiden, att han höll fokus när vi jobbade, att han kunde vara lös i träningslokalen med alla de andra hundarna utan att lämna mig och för att han snappade upp det så snabbt. Det här var faktiskt vår första kurs ihop. Det har liksom inte hunnits med tidigare...
Man kunde verkligen se vilket ögonblick han förstod konceptet, för plötsligt störtade han fram till rätt sak och tog upp den(från början duttade han bara med nosen). Han såg liksom stolt ut.
Idag på morgonen gick jag och hundarna på promenad ner till Mariebergs Köpcentrum och in på Arken Zoo och köpte kattleksaker och smågrejer som jag ska träna med. Dessa tre kommer med tiden att göras "heta" och kommer få stå valbara tillsammans med ett par "kalla" föremål. Längre fram i träningen kommer flera "heta" föremål stå valbara på golvet och då gäller det för hundarna att välja den vars dubblett jag har hållit upp.
Visst låter det spännande! Nu skall här tränas!
På det här viset har en känd border collie lärt sig namnet på över 1000 föremål. Se Chasers hemsida och se filmen som finns på sidan.
Jag gillar allra mest det ägaren säger i filmen om att leka med sin hund! Ta till dig det och lek med hunden lite varje dag! Du ska se att er relation kommer bli så enormt mycket bättre, hunden kommer lära sig bra saker lättare och hunden blir en lyckligare hund. För att inte tala om vad ägaren blir!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar