lördag 17 juni 2017

En ledig dag i solen, benlyft och matvägran

Idag blev det en helt perfekt dag! Vi klev upp någorlunda tidigt, åt en riktig helgfrukost och sen tog vi med fika och åkte på utflykt i naturen. Det blev naturreservatet Oset här i Örebro
Fantastiskt vackert. Och vilket fågelliv!! Till och med jag, som inte är nån fågelentusiast, blev sugen att fågelskåda!
 Vi gick upp i ett fågeltorn där vi spanade ut över Hjälmaren och markerna omkring.
Lite gofika och en härlig promenad blev det, om än lite väl varm för hundarna.
Mötte massor av andra människor, joggare, flanörer, hundar och allsköns liv och rörelse.
Jag ville gå där idag, för på onsdag håller jag i en hundpromenad med JR HUndcenter (kl 18 för den som vill komma) och då kanske vi ska gå i just det här området. Blir myspysigt, det!
 Efter utflykten, och  att ha varit med dottern och hennes pojkvän för att köpa "flytta-hemifrån-grejer" på secondhand, så blev det en heldag i trädgården. Hundarna trivs så bra ute med oss på tomten. Silas är mest nyfiken men vill också gärna ligga i skuggan. Går omkring och spanar på oss, på grannarna och på de som går förbi på gångbanan en bit från vårt hus. Ibland kommer det nån hund som man tydligen måste slänga iväg ett litet skall till, men för det mesta är de tysta. Skönt när man har grannar som också vill vara ute och njuta.
 Lystra är ju en mogen dam och måste inte hänga med på alla aktiviteter. Kanske har hon ockås blivit liiite stillsammare efter kastreringen. Även hon ligger helst i skuggan. Vi har ett inglasat uterum(grön trävägg i bilden) och utanför det finns en enkel liten altan. Där trivs hon fint och får luft även underifrån genom springorna.
 Vi har klippt ner buskar och rensat ogräs, och Silas tycker det är såååå spännande att vara med. Ett tag stod han med hela framdelen under rishögen samtidigt som Stefan lastade på mer ris.
 Hann inte ta bild på det....
 Lystra hade tratten ända tills igår eftersom hon inte kunnat låta bli såret på magen. Igår började vi ta av den mer och nu slipper hon den helt. 10 dar skulle den vara på, men för Lystra blev det 17 dar!! Hon låter inte bli såret nu heller men nu borde det ha läkt tillräckligt för att inte gå upp, eller bli infekterat i alla fall.
 Efter typ 6-7 timmar utomhus somnade Silas på gräset. Jobbigt att vara med på allt möjligt och att vara så nyfiken som han är.
 Lystra ligger hellre under våra stolar, åtminstone om vi sitter där, annars ligger hon hellre PÅ stolen själv.
 Vi behövde en lugn helg. Så den takt som vi levt i idag var underbar!
Det har hänt nåt stort som jag glömt berätta.  Haha! Lyssna noga nu! Silas har börjat lyfta på benet när han kissar. Han började typ samma dag han fyllde 11 månader. Såg så konstigt ut när man är van vid valpkissningen. Jag tyckte han var så duktig så han fick en HEL ring Frolic direkt efteråt.  Haha, jag vet att jag är knäpp. Men det var som att se en valp plötsligt bli stor. Ja, sen dess blandar han hur som helst mellan valpkissning och vuxenkissning. Får se om han tänker bestämma sig för nåt av dem, eller om han tänker fortsätta variera sig.
Lystra mår fint, men jag tycker redan att hon blivit lite tjockare. Jag har dragit ner på maten och hon går långa promenader numera, men lite hull har hon allt. Får nog minska ner ännu mer eller byta till dietfoder.
Till veckan blir det dagis för henne igen. Blir nog bra.
Silas bara måste gå UPP i vikt!! Han behöver nåt att bygga på. Revbenen och höftknölarna sticker rätt ut! Så nu kan jag inte vara tjurig längre. Nu måste jag toppa maten igen. Jag köpte lite korvar med färskfoder som jag blandar ner i torrfodret. Olika smak hela tiden så de inte ska bli less på nån. Nu äter även mina kräsna hundar igen. Hoppas det håller i sig. Men med tanke på den historik jag och mina hundar har när det gäller deras ätande så har jag inget större hopp om det.... På JR Hundcenter undrade de om jag verkligen hade gjort tillräckligt, och jag kunde lugnt intyga att jag har det. Jag kan inte avvakta längre, för mina hundar äter verkligen inte! Om jag skulle ge enbart torrfodret och aldrig toppa så skulle de, framförallt Silas som inte är kastrerad, bara bestå av skinn och ben. Jag har testat alla torrfoder på marknaden, snart. Jag har också testat att toppa med allt möjligt. Om jag skulle lista upp allt jag provat skulle jag nog komma upp i ett helt A4-ark maskinskrivet! Inte ens toppning med leverpastej och kycklingfett funkar. Inte heller skinkost samt en massa annat. Är lycklig att det funkar med äkta färskfoder att toppa med. Hoppas innerligt att jag inte kommer behöva sitta och handmata med färskfodret så som jag fick med Lystra under en period när hon åt ännu sämre än vanligt....
Nu blir det lugna gatan resten av dagen.  
Imorgon åker jag och Silas på kurs. "Match to sample" heter den och när jag kommer tillbaka ska jag berätta mer. Det blir spännande!  Faktiskt första kursen jag och Silas går tillsammans. 
Vi höres

4 kommentarer:

 1. Min ena är också kräsen med mat och vi har provat olika färskfoder som topping. Det går ett tag. Men jag upptäckte att tonfisk är jättepopulärt. Då äter hon bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det var intressant! Vad är det för tonfisk du ger? Vanlig tonfisk i vatten på burk?

   Radera
 2. Ja, vanlig tonfisk i vatten ger jag min schappe. Än så länge har hon inte tröttnat. Jag tror inte att vi har träffats.

  SvaraRadera