onsdag 16 november 2016

Att bevara viljan

Jag vill ha en hund som väljer att vara med mig och samarbeta av ren och skär VILJA.
Jag försöker bevara hundens egna vilja och jobbar med relation och belöning på ett sätt som gör att vi fungerar ihop i vad vi än väljer att göra. Korrigering undviker jag så långt jag kan. Måste jag lägga in korrigeringar så funderar jag direkt var jag har brustit i träningen och hur vi ska komma runt problemet.
Varför? 
För att en relation byggd på förbud och tillsägelser inte är kul, för att det är mycket roligare att ha på sig "belöningsglasögonen" än "korrigeringsglasögonen" i träningen, och kanske framförallt för att jag inte vill riskera vår relation. Tänk dig själv att samarbeta med nån som lägger upp hundra förbud det första den gör, istället att fokusera på det vi faktiskt SKA göra. Inte jättekul att samarbeta med en sån....
Det är väldigt svårt att lära hunden allt den INTE får göra "Du får inte skälla, inte nosa i backen, inte hoppa på folk, inte morra åt grannens hund, inte tigga vid matbordet, inte sitta i soffan, inte......" Så kan man få hålla på i evigheter. Istället är det mer effektivt att lära hunden vad den FÅR göra istället. Att det lönar sig att göra rätt och att genom att tänka sig för(självbehärskning) så kan man som hund vinna fördelar.
Om hunden väljer att nosa på marken när jag vill träna så kan man absolut välja att förbjuda. Med förbud kommer man dock inte åt hundens vilja. Jobbar man på ett sätt där hunden använder sin egen vilja så är risken för konflikter mindre, man har mindre risk för att fastna i träningen om man strävar mot ett SAMarbete. Vi gör det tillsammans!
Kanske kan det låta lätt, men i praktiken är det kanske inte alltid så självklart.
 Hur gör man då? 
Det gäller att jobba med belöningar som hunden verkligen vill åt. Dessutom behöver man fundera på konsekvenserna när hunden väljer nåt jag inte vill. 
Många gånger behöver man jobba upp värdet i belöningarna för att hunden ska bli mindre störningskänslig längre fram i träningen.
Den andra frågan är hur jag ska följa upp med konsekvenser om hunden gör fel.
I den senare frågan är det viktigt att i första hand se till att det blir tillräckligt lätt för hunden att göra rätt. Ibland behövs hjälpmedel(hålla hunden kopplad och börja leka direkt så hinner den inte börja nosa t ex)
En konsekvens längre fram i träningen kan vara att koppla upp hunden nånstans där det inte finns några möjligheter för den att pyssla med så mycket annat än att vänta på den roliga träningen.
Att jobba med hunden i lina är mycket bra och när det gäller lösträning är det ofta omöjligt att få hunden att alltid göra rätt på annat sätt. Mer om att träna med lina kommer längre fram på bloggen
Summa summarum:
  • Se till att det verkligen lönar sig att göra rätt! (se till att ha rätt belöning till rätt hund, lär hunden att uppskatta belöningarna genom att leka och variera belöningarna, belöna det du vill se mer utav)
  • Om du använder hjälper (t ex lina, koppel, galler, fysisk blockering mm) så bör du ha en bra plan för hur du ska fasa ut den 
Det ska vara roligt att träna hund! Om det inte är det så bör man fundera på varför. Kanske tränar jag inte helt belöningsbaserat utan istället lägger för mycket tid och energi på att vara irriterad på hunden för alla fel den gör.
Kanske har det hamnat prestige och krav i träningen. Ofta är det sånt vi lägger på oss själva, men som kan göra att man tappar sugen totalt.
Kanske har man bara en dålig dag, och då kan det ibland vara idé att strunta i träningen just den dagen och istället ta det en dag då man känner att man är glad och avslappnad. Tänk på att även hunden kan ha dåliga dagar.
Kanske beror det också på att man inte har lagt upp en bra plan innan träningen och att det därför inte ger så bra resultat. Då är det bästa oftast att helt enkelt sätta sig ner, sätta ett mål och göra delmål. Ofta brister vi faktiskt i planeringen. Och då talar jag mest till mig själv... haha
HA KUL med din hund! NJUT och skratta ihop!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar