måndag 2 maj 2016

Tänk om Hans Rosling var hundinstruktör....

Titeln på inlägget kanske får dig att fundera....vad ska detta inlägg handla om. 
Jo, jag ska nog kunna knyta ihop säcken.....tror jag. Haha

Jo, jag har tidningen Canis, som är en tidning för hundtränare, hundinstruktörer och allmänt hundtokiga. Det är nog en av världens bästa tidningar om man är hundintresserad. Den är inte sådär "main-stream" utan går lite på djupet på olika frågor.
En artikel i senaste tidningen handlade om vem som är en bra hundinstruktör egentligen.
Ett proffs? Är ett proffs bättre än en nybörjare som instruktör?
En nybörjare har kanske inte tillräcklig erfarenhet, men den är ofta närmare en elev i sin träning och har inte tappat bort orsaken till varför man gör som man gör.
När man är nånstans mittemellan så har man lite mer erfarenhet men man måste fortfarande tänka på detaljerna i momenten och ifrågasätta sina metoder. Varför fungerar detta inte? Eller varför fungerar detta bättre än det förra jag gjorde?
Är man proffs har man ofta automatiserat hundträningen och slagit ihop små moment till ett. Man har hundträningen i ryggmärgen. Det går ibland nästan på autopilot.
Om man i det läget ska lära ut sina färdigheter till nybörjare kan det bli svårt om man inte kan dela upp momenten i små delar, se vad hundägaren gör och förklara varför det fungerar eller inte. Att förklara varför är viktigt för att lärdomen ska sitta hos eleven.
Jag har läst ett år forskningsförberedande utbildning på universitet och inser att forskare släpper helheten, trots att de redan kommit upp i proffsnivå, och går in i detaljerna med nyfikenhet. 
Hur hänger det ihop? Varför? Och framförallt - hur ska jag förklara det för en utomstående person?
Det blir ett helt annat sätt att tänka och man tvingas hela tiden ifrågasätta vad man gör.
Där tror jag att man som hundinstruktör har en styrka - om jag kan ha kunskap och erfarenhet som grund men hela tiden dela upp det i småbitar och detaljer.
Då tror jag att jag kan vara en bra och inspirerande instruktör
 När man en gång har lärt sig tankesättet i forskning och medvetet håller kontakt med grunden i det man gör så blir det alltså lättare att vara instruktör.
Har ni lyssnar på den där professorn i global folkhälsa - Hans Rosling, som är så duktig på att förklara saker med hjälp av statistik. Och är duktig på att förklara överhuvudtaget.
Kolla på det här klippet 

Varför är han så bra? Jo, dels älskar han det han gör, dels förstår han vitsen med att ta in åhöraren så det känns personligt, och sätta sitt budskap i sakens sammanhang. Dels delar han upp sammanhang i tillräckligt små delar så att medelsvensson förstår. Och är expert på att visualisera budskapet för åhörarna.
Dessutom använder han humor och värme, vilket inte alla kan göra så bra som han.

Så mitt mål som hundinstruktör är att bli som Hans Rosling! Fast inte med kunskap inom folkhälsa, utan inom området hund.
Högt ställt mål, men ändå ett skapligt tydligt mål.
Jag vill se saker med barnögon. Med ständigt lika nyfikna barnögon. Och jag vill fortsätta tänka till och kunna förklara för en som inte är insatt i ämnet ännu.
Jag har skrivit det förut men tar det igen - Canistidningen är verkligen den bästa jag nånsin prenumererat på när det gäller hund.
Den vill jag fortsätta prenumerera på läääänge!
Bilderna är en månad gamla. Nu är gräsmattorna helt gröna och idag har jag klippt vår gräsmatta för första gången i år.
Jag sitter och jobbar lite för Hundcenter och njuter varje minut! Oj, vad det är roligt att jobba med hundar! Jag jobbar mest med webbärenden såsom Facebooksida, blogg och liknande, men agerar också idéspruta samt har kurser.
Just nu planeras det för fredagens inkallningstävling som ska bli superrolig!
Vädret verkar bli superbra så det blir nog lyckat!
Hoppas det kommer massor av hundar och är med i tävlingen!
Imorgon är det kurs igen. Det är också enormt roligt!
Men nu ska jag och Fluffet ut i solen och spatsera. Blir en ganska lugn promenad, tänkte jag. Lystra får springa fritt och jag ska stroooosa!
Må så gott!

2 kommentarer:

 1. Puh, jag ska tänka lite mer så i morgon när jag har andra tillfället på min nybörjarkurs. Jag blev lite chockad sist, jag är inte van vid den här typen av kurs längre. Men jag ska gå lååångt tillbaka för basträning istället för att ta för givet att de kan saker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja ibland glömmer man hur man själv var från början.
   Jo, nog är det bra att gå tillbaka till grunden. Ofta sitter ju grundproblem och svårigheter i att grunden brister på nåt vis.
   Du är nog superduktig på att instruera nybörjare! =)

   Radera