tisdag 8 mars 2016

Inkallning med visselpipa, del 2

Nu hoppas jag att ni hunnit träna massor på tipsen från förra inlägget om att träna inkallning med visselpipa, för nu ska vi träna med mer svåra störningar utomhus.
Övningarna från förra inlägget bör tränas på många olika platser, med många olika störningar runtomkring innan och gärna samtidigt med dessa övningar utomhus. Det finns massvis med roliga inkallningövningar som ni kan få av mig på inkallningskurs som planeras i vår. Det är en fartfylld och givande kurs som ger tips på många olika övningar.

Läs förra inlägget här:

När hunden förstått att ljudet från visselpipan är roligt, underbart och att det vankas allsköns härligheter i form av både lek och godis. Ja, då är det dags att öka svårigheterna.
Gå stegvis framåt och se till att hunden har ganska lätt för att lyckas fortfarande. Om du gör det för svårt lyckas inte hunden reagera önskvärt på ljudet och då har du redan byggt in o-konsekvens i visselpipan. Praktiskt innebär det att du väntar tills hunden luktat färdigt på doftfläcken och vänder sig mot dig innan du visslar. Det kan också betyda att du måste arrangera omgivningen så att hunden inte kan bli störd av något runtomkring. Välj en plats där det inte är andra människor, hundar, doftfläckar mm. Det gäller självklart bara från början - sen VILL vi ju träna på just de svåra ställena.
Om hunden inte lyckas slita sig från doftfläcken eller nåt annat spännande och därmed inte kommer på inkallningssignalen, så måste du backa i er träning. Det är alltid din träning som får stå för skammen - inte hunden!
Om hunden kommer när den luktat klart och inte genast - sluta belöna det, avbryt träningen och se till att backa i träningen. Lägg upp det så att hunden lyckas göra rätt åtminstone 80% av gångerna innan du ökar svårigheterna. Här fallerar de allra flesta, så om du glömmer allt annat jag skrivit om inkallning så kom åtminstone ihåg detta! Däri har du faktiskt nyckeln till framgång.

Jag har varit ute och försökt filma några av inkallningsövningarna. Det är inte helt lätt när man måste filma själv och jag är medveten om att det inte är optimalt i utlärningssyfte. Jag har försökt förtydliga med texter inlagda i filmen. 

Jag har inte långlina, eftersom Lystra kommer på inkallning muntligt. Om din hund inte kommer nästintill 100% av gångerna blir inte träningen bra och då behöver ni har långlina på - antingen håller du i längst ut på linan eller så låter du den släpa på marken. 
Vissa påstår att det är hårdhänt att träna med långlina (framförallt de som står för hårdare metoder och vill hitta fel hos "mjukisarna") men då tränar man fel och tillåter farten att bli för hög. Man bör inte stoppa hunden så den flyger baklänges utan genom att gå/springa på linan så den bromsas i små steg. Det är en konst att träna med lina och kanske behöver du gå kurs för att få en bra förklaring. Låt ingen säga åt dig att linan ska användas för att ge hunden obehag - NEJ, den är helt enkelt till för att se till att hunden inte kan göra fel och kanske t om råka illa ut. Nu till filmen
Variera övningarna när ni tränar inkallning. Variera också belöningarna. Det ska vara variation för att inte bli tråkigt för varken dig eller hunden.
Från början måste belöningarna vara bättre än vanligt. För att få fart på hunden, så att inkallningarna går fortare, så är belöningarna extra viktiga. Torra leversnittar kanske inte ger samma fart som köttbullar eller en tub med mjukost? Testa dig fram. I inkallning betyder farten och hundens attityd allt!! Om den är van att ha fart in och har den positiva , förväntansfulla attityden kommer ni lyckas med träningen i större utsträckning än om hunden inte ännu lärt sig se på inkallningen med positiva ögon. Stort ansvar ligger på dig som "lärare", men när det funkar och hunden älskar att komma till mig - då är jag en lycklig hundägare!
Fortsättning följer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar