söndag 20 mars 2016

Att lära mer om hund

Jag är ju ständigt på jakt efter mer inspiration och kunskap om hund! Faktum är att det är en av mina bästa sidor - att jag är och förblir nyfiken och öppen för andras erfarenheter och åsikter. Den dagen då jag börjar luta mig tillbaka och lita helt på mina egna färdigheter, den dagen hoppas jag aldrig infinner sig. Man mår bra av att tillåta sina egna värderingar och åsikter få gungas av andras tankar och idéer. Lite jobbigt ibland, men mycket givande i längden!
Vill trycka på att det inte betyder att jag vänder kappan efter vinden - absolut inte! Men att låta sitt eget ifrågasättas ibland och då ännu tydligare se om det fortfarande gäller eller inte, det är givande. Ofta står de egna värderingarna fast, men ibland blir det något som läggs till eller dras ifrån. Bara nyttigt! Framförallt lär man sig att allt inte är svart/vitt...
Att lära mer etologi och läsa forskning om hur hunden tänker och fungerar i samspel med andra, att få verktyg att jobba med olika vardagssvårigheter, få nya eller varianter på gamla träningsmoment och mycket mer. Ja, det gillar jag!
Jag har några bra tips på var den här kunskapen kan inhämtas som jag tänkte dela med mig utav.

1.
På Youtube finns en del. Där finns kanaler gjorda av duktiga och inspirerande hundinstruktörer, uppfödare, handlers, draghundsförare mfl.
Kickan Nikolic är en av dem som jag tycker har intressanta idéer och ett inspirerande och målande sätt att framföra dem på. Just nu har hon och en kollega haft en videoblogg som handlar om rädslor som gav mig en del tankar. Hennes kanal hittar du nedan:

2.
Jag älskar ju dogparkour eftersom det ger hunden smidighet, styrka samt kan användas när hunden har olika rädslor eftersom man lättare hamnar i "träningsbubblan" då hunden verkligen älskar det matte/husse hittar på. Ibland behöver man inspiration och det finns på Dogparkour Sweden

3.
Jag läser väldigt mycket hundböcker och letar ständigt efter nya böcker att ta del av.
Jag brukar kolla på nätet vad som finns, sen lägger jag in en beställning på biblioteket och när de tagit hem dem så hämtar jag bara en färdigpackad påse med böcker. Supersmidigt!
Om boken inte finns på biblioteket så händer det att jag köper den. 
Här i Lindesberg har bibblan en hemsida HÄR Man går in där, klickar på BIBLIOTEKSKATALOGEN, loggar in sig och reserverar böckerna. Säkert har din stad liknande system. 
Se mina boktips längst ner på bloggen. Skrolla ner och kolla. Det är böcker jag läst och tycker är lite extra bra.
Läs några av mina egna bokrecensioner här

4.
Victoria Stilwell är en TV-profil som tyvärr inte visats så mycket på Svensk TV, men som står för positiv hundträning. Hennes hemsida hittar ni här POSITIVELY

5.
Canis är en verksamhet som bedriver hundträning med fokus på klickerträning. https://canisakademiet.mykajabi.com På  hemsidan får man både träningstips och kan prenumerera på deras enastående bra tidning som rekommenderas starkt!

6.
Glanna har mycket gott att tillföra också
GLANNA
Följ gärna deras blogg http://husdjursblogg.glanna.se

7.
Forskning om hund är alltid intressant, men i mitt tycke lite svårt att följa. Om man har Facebook så finns det flera olika sidor man kan gilla för att få läsa ny forskning på hundfronten.
https://www.facebook.com/forskningVH/?fref=ts

8.
Hundpodcasten har bredd och innehåller en del bra inlägg,
HUNDPODCASTEN
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4834

Ja, det var lite av mina tips
Har du några tips så skriv gärna en kommentar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar