onsdag 23 mars 2016

Att ha hund i vargtätt område

 Nejdå, detta är ingen varg! En varg är ljus på sidorna, har mörk "kam" på ryggen och har aldrig något ljust över ögonen. Dessutom har den en mankhöjd som mer liknar en Grand Danois på 80-90 cm med en vikt på 40-50 kg, så det går inte att blanda ihop med en schäfer på det sättet. De har också en mörk "violfläck" vid svansroten samt svart svansspets.
 Det är exempel på sånt vi lärde oss igår av Jens Karlsson från Grimsö Forskningsstation, SLU.
Det var många som tog chansen att testa sin hund på björn, varg och lo innan föreläsningen.
Det var hundar av många olika modeller som var med, om än småhundarna var underrepresenterade.
En och en hund kom in i rummet och testade lukterna där en pälsbit från björn och lo fanns med. I små provrör låg päls från varg respektive hund där ägaren fick gissa efteråt vilken som var varg.
Jag var med på alla hundar utom en för att fota/filma och det var väldigt intressant att se. Visst luktade de på det som fanns utlagt, men de luktade lika mycket på kissfläcken som råkade hamna på björnramen och på andra intressanta fläckar i träningslokalen. Dessutom fanns ju där en del trevliga människor också
Jag skulle personligen säga att ingen av hundarna kände någon skillnad på storvilt och en hund, men att de var väldigt intresserade av människorna i lokalen samt av den nyblivna kissfläcken som en tik placerade på björntassen
Enligt föreläsaren är det helt normalt eftersom hundar reagerar på varg på ungefär samma sätt som den skulle gjort på en stor hund. Blir det skarpt läge blir hunden mer påverkad av stresshormoner som utsöndras på platsen än den blir av själva vargen. Han berättade om deras hundar som är tränade att spåra just varg (som luktar annorlunda än hund främst pga det de äter) Han berättade om en episod där de tränade hundarna spårade förbi en plats där en hund nyligen hade blivit dödad av varg - där reagerade hundarna starkt genom att bli väldigt låga pga de hormoner som utsöndrats i panik och ångest.
I Sverige finns vargarna centrerade runt svealand. I norrland finns de inte pga politikerbeslut som främjar rennäringen och i södra sverige finns det inte pga fårnäringen och avskjutning pga detta. Vargar som går dit eller till Norge skjuts så fort de ger sig på någon tamboskap. Norge har nästan ingen varg heller och det beror på fårnäringen där fåren går lösa under många månader per år. Man vill inte ha varg i Norge pga det.
Kolla in den här snyggingen!
Vargstammen ökar sedan flera år tillbaka, men utbredningen är densamma över landet. Ett vargrevir är i genomsnitt ca 100 000 hektar som markeras med urin. Man har unnat följa enskilda vargars markeringspromenader precis i kanten på reviret. 
En varg accepterar inga vuxna inkräktare i reviret, utan ofta dödar de dem. Det är verkligen hårda bud som gäller då! En hund har ingen chans.
Vargarna ylar för att berätta att reviret är upptaget och finns det valpar i närheten så går det knappt att missa eftersom de ylar mycket flitigt.
Här har vi minstingen i gänget. 
En varglya grävs ofta ner i marken, om den inte beläggs under en rotvälta eller liknande.
Hålet kan vara 10 meter långt.
Om man ser spår från en varg ska man ha i åtanke att det är ovanligt att tassarna är mindre än 10 cm i diameter och att framtassarna är avsevärt större än baktassarna - så man inte tror att man följer två individer.
Istället för att lukta i doftrören så kan man ju sätta sig och klia sig ordentligt.
Några av de människor vars hundar testade lukterna tyckte sig se att hunden undvek att lukta på varglukten, men svansarna var pigga och glada och hundarna gjorde inte mycket lugnande signaler som kunde tyda på att de blev lite spaka. I mina ögon så var det inte rädsla som gjorde att någon av hundarna undvek att lukta på varg, lo eller björn. Flera var helt enkelt mer intresserade av annat.
...typ att vila....
I ena röret ligger lite päls från en varg och i det andra röret hår från föreläsarens hund
Här kissade en tik alldeles nyss....Mycket intressant!
Ett par av hundarna var mycket noggranna när de luktade på grejjerna. Den här vovven t ex. En erfaren veteran som varit med på jakt och som visat sig mycket duktig
Men han apporterade hellre doftrören....
Inte alla hundar som apporterar varg....
Vackra Marin var en av de absolut noggrannaste. Men så är det också hennes sätt att vara. Matte säger att Marin alltid är noggrann och metodisk i allt hon gör
Hur vanligt är det med attacker på hund, då? Ja, det är lite beroende på väder, jaktsäsong mm.
Generellt sett är det lösspringande jakthundar som blir attackerade. Eller andra, lösa hundar som jagar på egen tass. Man ser att de flesta fall sker på förmiddagar eftersom det är då jakthundarna är aktiva. 8 av 10 angripna hundar är jakthundar.
Angrepp på kopplad hund sker inte! Det finns ett fall under 90-talet, men det fanns omständigheter som gjorde att det blev så.
Hundskall triggar inte vargen att närma sig, snarare tvärtom.
De gånger då varg setts i tätbebyggelse så finns det alltid en anledning. Det kan finnas slaktrester eller annan mat i närheten, löptikar i nån gård eller något annat som vargen vill åt. Om man avlägsnar orsaken brukar vargen försvinna. Jens är en av de som åker ut för att skrämma bort vargar som hamnat tokigt. De gör det genom ljud, gummikulor, fordon mm. 
För att minska risken för att vargen kommer nära är ett staket bra. Släpp inte ut din hund ensam i trädgården på morgon/kväll då vargen är som mest aktiv - åtminstone om du bor på landet eller i utkanten av ett samhälle. Om en människa finns där angriper inte vargen hunden.
Om du ser varg - ta ett kort om du vill, klappa i händerna om du vill skrämma bort den, men räkna inte med att den ska reagera som ett flyktdjur och ge sig av snabbt. Vargen tittar på dig samtidigt som den "stötvis" avlägsnar sig från platsen. Det kan upplevas som provocerande, men det är vargens sätt att gå ifrån området men samtidigt ha koll på dig.
För att skydda jakthunden finns olika västar och hjälpmedel för att risken ska bli mindre. 
Västar med taggar så vargen får ont om den försöker bita hunden kan fungera, ljud fungerar ofta, el är mer tveksamt liksom västar med kryddor som smakar starkt.
GPS minskar inte risken för vargattack på hunden medan andra hundar minskar risken. Det är klokt att avspåra området innan man släpper jakthunden, medan en pingla om hundens hals inte gör någon större skillnad.
Det var en fantastiskt bra föreläsning och efteråt fick alla ett första hjälpen-kit.
Så jag kommer absolut våga mig ut i skogen även i framtiden! Utan problem!
Hoppas du också gör det!

5 kommentarer:

 1. Jag ska upp till stugan i påsk så det var väldigt intressant läsning! Vet inte hur det varit i år, men det har varit varg inne i byn under tidigare år. Får nog kvällskissa hundarna på gården i koppel.... För säkerhets skull...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog klokt! Eller stå där ute med den,för då ger de sig inte på vovven
   Det är häftiga djur så ser man en får man försöka passa på att njuta

   Radera
  2. Ja, det är nog klokt! Eller stå där ute med den,för då ger de sig inte på vovven
   Det är häftiga djur så ser man en får man försöka passa på att njuta

   Radera
 2. En jättebra föreläsning!! Mycket nytt som man inte visste.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Allt rymdes inte ens på bloggen!
   Superspännande!
   Kram

   Radera