måndag 22 februari 2016

Inkallning med visselpipa, del 1

Inkallningsträning ligger mig varmt om hjärtat!
Jag är inte så jätteförtjust i att tävla med hunden, men vardagsträningen tycker jag är superviktig och samtidigt oerhört rolig! Jag vill gärna inspirera andra hundägare till att lägga lite extra tid på just det.
Inkallning är en väldigt stor del av vardagslydnaden och nåt som jag personligen lägger allra störst vikt vid. Det ger ett mer avslappnat liv tillsammans med hunden och hunden får berikning av att vara utan koppel en stund - kanske varje dag. Det ger livskvalitet för både hund och människa.
Fokus på mattes inkallningssignal - trots att man har en rolig hundkompis att leka med

Att lära hunden komma på ljudsignal såsom visselpipa kan göra att man fokuserar bättre på träningen och därmed blir man mer konsekvent än när man tränar inkallning med hjälp av ett inkallnings-ord.
Ofta slarvar vi med inkallningsträningen på det sättet att vi inte tränar målmedvetet och konsekvent. Kanske betyder KOM/HIT att hunden ska komma in till mig, men ibland säger jag KOM/HIT utan att hunden kommer - och man ändrar ändå inget i träningen till nästa gång....andra gånger funkar det klockrent och då har man redan glömt minuten innan, då hunden INTE kom...
Kanske använder jag ordet KOM/HIT i många olika sammanhang och omedvetet förvirrar hunden när det gäller just det ordet. Ofta använder man ordet i sammanhang när det inte ens är hunden som avses... Ja, då blir det ju verkligen förvirrande. Inte så konstigt då om hunden inte kommer när vi säger ordet - det betyder ju lite olika saker beroende på en massa olika omständigheter (som hunden inte alls lyckas koppla ihop som vi vill...)
En visselpipa kostar inte många kronor(min kostade 15:-) och väger inte många gram att ta med sig ut på promenaderna. Dessutom ger den ett ljud som inte "kommer när som helst", utan en viss visslingsform betyder alltid en viss sak. Inga variationer. Dessutom är det lättare för oss människor att tänka att det är träning vi håller på med och förvirrar inte våra stackars hundar för mycket.
Jag kommer ha en liten serie med inlägg om hur man kan träna inkallning med visselpipa. Det kommer ske med filmklipp och förklaringar i text. Observera att det finns olika sätt att träna in visselpipa på och ibland fungerar en sak för den ena medan det fungerar sämre för en annan. Det här är alltså bara ett exempel som brukar fungera för de allra flesta.
Tänk också på att du behöver bygga upp ett rikt förråd med olika slags belöningar så det blir en glad överraskning för hunden när den springer in för att få sin belöning. Lek mycket och bygg upp en lek-bank. Den kommer du ha nytta av när det blir lite avstånd och då du vill att hunden ska springa fort in mot dig.
Här kommer en film på första träningstillfället jag la upp med Lystra. Det fungerar precis som när man "klickar in" hunden vid klickerträning. Hjärntvätt, kan man kalla det om man vill. Tanken är att hunden mer eller mindre instinktivt och omedvetet nästan ska bli dreglig av förväntan på belöning direkt när den hör ljudet. Men det är en snäll hjärntvätt
Observera att hunden alltid, alltid ska ha belöning när du har visslat och hunden kommit. Det gäller NU och för ALL FRAMTID! Då, och först då kommer du ha en inkallning som verkligen fungerar i alla lägen. Belöning måste som sagt inte vara godis - men någon form av belöning som verkligen är en belöning för hunden skall den alltid ha! Slutar belöningssignalen betyda nåt trevligt så kommer den sluta betyda nåt för hunden eller så kommer slarv in.

Man kan också använda visselsignalen i många andra sammanhang, där hunden får något som den tycker om, när man vill lära den att visslan är trevlig. Om hunden är nära dig när du ska ställa ner matskålen, så passar det jättebra att vissla inkallningssignalen precis innan du ställer ner skålen.
Den metoden gör dock inte jag, eftersom min hund inte tycker om att äta från skålen - det är med andra ord inte en lustfylld belöning för henne att äta från matskålen. Men det kanske vore nåt för din hund?
På filmen ovan kommer fler övningar man kan använda för att lära hunden att det är kul att följa matte/husse när denne visslar inkallningsljudet. Den innehåller 2 olika övningar:
1. Backa med inkallningssignal, Ha hunden framför dig, backa ett steg och vissla inkallningssignalen, när hunden följer dig så belöna. Man har hunden framför sig för att den ska ha lättare att hålla kontakten med föraren. Det gör det tillräckligt enkelt för hunden att göra rätt
2. Gummibandsinkallning med visselpipa. Släng ut en godis som hunden får ta, spring åt andra hållet, när hunden har ätit upp första godiset så vissla inkallningssignalen och släng en godis på marken där du står. Fortsätt så fram och tillbaka några gånger. OBS! Inte för länge så hunden tappar fart och inspiration. Sluta när ni båda är på topp. 3-7 godisar brukar vara lagom beroende på vilken hund man har.
(Vårt parkettgolv är inte optimalt eftersom det är så halkigt, så vill man träna in mer fart så bör man ha ett halkfritt underlag)

Jag måste vara extra noga från början av inlärningen att använda mig av en belöning som verkligen uppskattas av hunden. En riktig JACKPOTT. Annars fungerar det inte så bra som belöning...
När man börjar med ett nytt moment så gör man klokt i att ta det gottaste hunden vet eller den roligaste leksaken hunden vet. Vissla - och LEEK med kamptrasa!!! Vissla - och HUGG in på den supergoda maten!!! Vissla - och BROTTAS med matte!! Vissla - och SPRING det fortaste du kan för att ta fast bollen som matte just slängde....osv. Endast fantasin sätter gränserna. Ja, och din egen analyserande förmåga samt hur inkännande du är gentemot hunden. Vad gillar det egentligen?! Det handlar inte om vad du helst vill att hunden ska gilla! Faktiskt! Vi bestämmer inte vad nån annan ska ha för favoritbelöning. Vore ibland praktiskt, men.......nej, tyvärr...
Frallan Lydia och schappen Lystra mitt i inkallningen

När det gäller inkallning så måste vi tänka på att det verkligen ska löna sig för hunden att välja oss istället för allsköns underbara ting ute i världen. Det kräver sin matte/husse minsann!! Vi måste verkligen förtjäna hundens närvaro. Hur gör vi det då? Jo, vi är en sann resurs för hunden. En person som är en trygg kompis, där det händer roliga saker, där man får godare godis än marken har att erbjuda, där godsakerna kanske också bjuds på ett överraskande roligt sätt som lockar till lek.
För man måste faktiskt inte ge godiset från handen - man kan slänga upp det i luften så hunden får fånga den, man kan knyta fast den på ett snöre och låta hunden jaga efter den, eller man kan slänga iväg den så hunden får leta...Kommer du på mer?
Börja första steget med att lära dig vilken belöning din hund uppskattar mest. Det behöver inte vara samma belöning alltid utan det kan ändra sig över tid eller fungera olika bra beroende på störningarna runtomkring. En halvtorr Frolic kanske funkar hemma på gården medan det krävs kycklinglever när jag ska kalla in en hund som leker med sina hundkompisar.
Har du en kräsen hund när det gäller mat? Prova inälvsmat såsom kycklinglever, hjärta osv som du torkar i ugnen så du kan ha det i fickan. Man kan också köpa en tub med mjukost/baconost eller liknande och belöna direkt från den. Det gillar de flesta när de fått vänja sig vid det.
Har du en hund som inte vill leka? Tvinga inte på hunden leken utan locka den att delta genom att springa ifrån den, gömma dig, dra leksaken ifrån den så den lockas att jaga osv. En hund vill kanske inte bli pådyvlad leken från början, utan behöver lära sig gilla leken i "lugn och ro". Sen, när ni fått en tajt relation och hunden lärt sig att det är lustfyllt att leka med dig, ja då finns knappt nån bättre belöningsform.
Fundera på vad du har för slags hund när du testar lekar. En bulldogg kanske vill brottas hellre än leka med leksaker, en vallhund och vinthund vill ofta gärna leka jaktlekar, en labrador jagar säkert mer än gärna en godis på ett snöre, en kinesisk nakenhund kanske tycker det är spännande när matte gömmer sig. Låt fantasin flöda.
Testa!
Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar