onsdag 10 februari 2016

Att jobba med hundens jaktbeteende

Gissningsvis önskar alla hundägare kunna ha sin hund lös. Det innebär en frihet för hunden och när ägaren kan lita på sin hund så blir samvaron så mycket behagligare. Det blir lättare att tillgodose hundens alla behov vilket i förlängningen minskar risken för felbeteenden.
Ett beteende står ofta ivägen - JAKT. Många är de raser (läs: alla) som genom åren har jagat och flera av dem har i aveln fått ännu mer förstärkt jaktlust. Vi har önskat använda hundarna i jakten, som ett verktyg för större jaktlycka, och de hundar som haft god jaktlust har vi avlat vidare på.
Det är egentligen bara de senaste årtiondena som färre och färre använder hunden i jakt. Samtidigt ökar antalet hundar som aldrig förr i vårt samhälle - men nu främst som sällskapshund och/eller träningskamrat. 

Om vi utgår från att du INTE  vill jaga med din hund så finns det en del saker du behöver tänka på redan när den är en liten valp. Det är alltid mycket svårare då en vuxen hund haft erfarenhet av att få jaga. Att börja med valpen är därför en stor fördel. 
FÖREBYGG! Låt aldrig hunden få erfarenhet av att jaga efter något djur.
Det är inte "oskyldigt" då den springer efter fåglar, utan det grundar ett beteende. 
Använd långlina och träna målinriktat mot jagandet.

Träna in en "idiotsäker" STOPPSIGNAL. som är så väl grundad att hunden lyder i de allra svåraste situationerna.

Träna in ett ALTERNATIVT beteende som hunden vet att den kan ta till istället för att jaga. Om belöningen brukar komma hos dig, så blir det alltmer sannolikt att hunden kommer söka sig till dig - i alla lägen.

Genom målinriktad BELÖNINGSUTVECKLING som börjar redan med den lilla valpen och fortsätter under hela unghundstiden så kommer du ha en guldgruva att ta till för att få hunden att välja DIG. Lär hunden leka med dig, att uppskatta leksaker, att uppskatta att jobba för matbelöning osv. Många hundar måste man faktiskt LÄRA att bli belönade på olika sätt. Kanske gillar din hund mat - jättebra, men ibland behövs fler belöningar och oväntade belöningar som gör att det blir spännande för hunden att göra rätt - den vet ju aldrig vilken belöning den kommer få och var den kommer komma ifrån. Som ni hör är belöningsutveckling som en hel djungel, och när man börjat testa lite olika varianter blir det ännu roligare att träna hund.

När man väljer INKALLNINGSSIGNAL kan man behöva tänka till lite extra. Kommer jag träna lydnad eller kanske t om tävla? Ja, då ska man helst välja en inkallningssignal som gäller i just de situationerna. En inkallningssignal som används i skogen kräver oftast ett helt annat beteende av hunden. Kanske springer den inte rakt in till dig och intar fotposition? Tänk på att ha olika signaler på olika beteenden - annars blir det svårt för dig att vara helt konsekvent i inlärningen. Själv har jag HIT vid lydnadsträning och KOM ute i skogen. Om jag bara vill att hunden ska komma och vara vid min vänstra sida säger jag HÄR och pekar med handen. 
Inkallningsträningen ska vara ovillkorlig(hunden ska alltid göra det jag vill) och då hjälper det att jag har tänkt igenom hur jag vill att det ska se ut när jag ropar. Annars kan jag inte vara konsekvent. 
Upprepa inkallningsträningen ofta - även när hunden kan det bra. Det är för att det ska "övertränas" och därmed sitta ännu bättre när situationen är svår. Kommer du ihåg de där momenten ni fick lära er på kurs? Träna dem, om och om igen! Det finns inga genvägar. Ingen kan lära sin hund inkallning på en kurs - alla måste nöta hemma. Helst varje dag.
När det gäller JAKTbeteenden så är stoppsignalen prioritet medan inkallningssignalen kan komma sekundärt. Det beror på att hundar ofta kan stanna upp i sin jakt, men de har svårare att vända ryggen till jaktbytet och vända in mot ägaren. Det viktigaste är då att ha en fungerande stoppsignal, även om man självklart ska träna på båda.

Glöm inte att belöna hunden när den gör rätt även i vardagssituationer. Ofta tränar vi målmedvetet inför tävling, men vi slarvar i vardagsträningen. Tokigt, faktiskt! Det är ju i vardagen det verkligen ska fungera. Annars blir det jobbigt att leva med hund.

När man för första gången ser sin hund spontant stanna upp då ett vilt djur springer iväg, och istället tittar på dig - då spritter det av stolthet och lycka i kroppen på en liten hundägare. Allt jobb har lönat sig! Verkligen värt att jobba för! Och dessutom kommer din hund tacka dig för att den får springa lös.
Frihet under ansvar.

4 kommentarer:

 1. mycket bra skrivet! Jag har kämpat med det här med stoppsignal, men jag upplever att jag har lyckats bättre med min "hit-signal". jag har jobbat stenhårt med att när jag ropar hit så väntar en superbelöning. Och jag har även nött på stoppsignalen, men upplever att det är svårare att motivera dem att stanna. Det är ju jag som misslyckats med träningen av stoppsignalen, men eftersom hit har fungerat så bra så kör jag på det, :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Låter som ni hittat ett sätt som funkar för er och det är det viktigaste.
   Stoppsignalen tycker jag är viktig för att den ska fungera som stopp både när hunden är på väg bort från dig men också när den är på väg mot dig. Så om hunden är en bit ifrån mig och det plötsligt kommer något bakom mig. Då vill jag kunna säga till min hund att stanna kvar där den är och inte komma mot mitt håll. Det är ju där faran/viltet är.
   Såna gånger är stoppsignalen outstanding! Men det blir mycket inkallning här också.

   Radera