lördag 30 januari 2016

Sköna lördag

 Idag har det varit en lugn lördag. SM-veckan på TV då vi tittat på alltifrån draghundstävlingar av olika slag - längsskidor - skotercross - inlineshockey - slalom....
Lystra har tittat mest aktivt på draghundarna och satt länge och väl och följde det som hände på "burken". Min man vill inte hamna på bild på bloggen, så han fick bli lite "mosig i nian" på bilden ovan. Det var ju söta Lystra som skulle vara i fokus just den här gången.
 Här är en bild på Lystra som valp. Visst var hon söt!
Valpsjukan drabbar mig mer och mer och det blir inte bättre av att folk runtomkring skaffar fyrbent bebis. Men jag vill inte ha vilken hund som helst - jag vill ha en schapendoes!
Idag på förmiddgen gick jag och Lystra till Granngården för att handla blomjord till krukväxterna här hemma. Det är så roligt att gå in i butiken, tycker Lystra. Så många spännande dofter, tuggben, leksaker, människor och andra hundar. Men hon skötte sig finfint. Så fint att de i kassan blev lite extra nyfikna på henne och bjöd på hundgodis. Ofta står människor och pratar en lång stund om min fina hund......för att sedan fråga "Vad är det för slags hund?" Nästan ingen vet vad det är för ras även när man säger schapendoes. Hundmänniskor kan räkna ut att det är en vallhund, men i övrigt vet de inte alls vad det är. Kommentaren som nästan oundvikligt kommer sedan låter "De är inte så vanliga, va?"
Den första schapendoesen registrerades i Sverige 1996, så de har verkligen inte funnits länge här.
I norra halvan av landet finns fortfarande väldigt få uppfödare(mig veterligen en enda). med ett jättestort glapp från norrbotten ända ner till västmanland, medan det finns en hel drös uppfödare i skåne.
Så det är kanske inte så konstigt att många inte känner till rasen. De senaste åren har dock rasen ökat i antal och den blir snabbt alltmer känd. Personligen tycker jag förstås att rasen förtjänar all uppmärksamhet den kan få, men hoppas samtidigt att ökningen inte ska gå så snabbt att vi får in rasbundna sjukdomar eller dålig mentalitet.
 Idag har jag gjort ett armband med några väl valda ord till en som alltid vill prestera på topp. Med orden "BRA NOG" kanske man kan nöja sig med det. Både vad gäller det man GÖR, liksom det man ÄR, så är "bra nog" tillräckligt
Jag har också gjort ett ull-brosch av Lystras ull. En liten groda i metall fick pryda den.
Idag slet jag fram frysta äppelbitar från frysen och gjorde äppelpaj med flingsalt. 
Måste faktiskt tipsa er om det receptet. Underbart god, tyckte vi 
Ja, det var lite om dagen. Nu ska jag fortsätta läsa min nya bok "Från valp till stjärna"

5 kommentarer:

 1. Visst är det skönt att bara slappa ibland. För oss blir det slappedag idag ska bara mysa i soffan :) Åååå vilka fina saker du gör!
  Kramar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man behöver slappa minst en dag i veckan! Kanske fyra.... Haha!
   Tack, vad du är snäll!
   Skickar en stor kram

   Radera
  2. Ja, man behöver slappa minst en dag i veckan! Kanske fyra.... Haha!
   Tack, vad du är snäll!
   Skickar en stor kram

   Radera
 2. Hehe, jag får ofta frågan om vad mina är för raser. För ingen fattar att de är samma ras... Kaia gissar folk på Munsterländer. Eller Vorstehvalp. Jakthund iaf, definitivt... Minka i bästa fall schnauzer, men oftast blandras. Jag brukar presentera dem som en liten holländsk vallhund. För ingen vet ju vad schapendoes är... Fast en gång i Danmark var det en som kände igen rasen på ögonen, då blev jag imponerad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, där ser man! En väldig variation på dina vovvar!
   Jag har faktiskt träffat en del som vet vad schapendoes är, men om de inte reagerar på rasnamnet så blir det till att förklara lite mer.

   Radera