tisdag 24 november 2015

Boktips: "Alla hundar vill spåra"

Jag har läst boken "Alla hundar vill spåra" av Ulla Barvefjord
Ulla är hundägare sedan 60-talet och har varit funktionär på spårtävlingar
Luktsinnet är hundens bäst utvecklade sinne och alla hundar gillar att få spåra. I den här boken är det enbart personspår som avses.
Det finns många böcker som handlar om spår av olika slag, men den här boken riktar sig till varenda hundägare på jorden. Författaren beskriver att spårning är den bästa och enklaste aktiviteten för att göra sin hund lycklig. I den här boken får du lära dig grunderna som passar alla raser - basset som mops

I den här boken får man väl beskrivet för sig grunder och fortsättning i spårning. Den är en bra grund så att det blir lättare att börja spåra med sin hund.
Många handgripliga tips och knep ges i boken. Med tipsen från den här boken kan du och din hund hålla er sysselsatta många timmar framöver och tillsammans upptäcka hur ofantligt roligt det är med spårning. Ju mer man ser hundens luktsinne "in action" desto mer imponerad blir man och ju mer förstår man att hundarna verkligen behöver få ägna sig åt spårning av något slag då och då.

I den här boken finner man tyvärr en del gamla åsikter om sele i vardagslivet.(även ett par övriga åsikter som jag själv inte kan hålla med om) Författaren är en enveten motståndare att använda sele i vardagen och tycker att sele endast ska användas i spårning. Någon riktigt bra förklaring ges inte och trots att jag hört de flesta åsikter i ärendet så håller jag fortfarande fast vid att hundar kan lära sig skillnad mellan olika selar och hur den ska bete sig i den bestämda selen. Hundar är så pass smarta och vi ska inte tro annat. Men egentligen är det bara en liten detalj i boken. Dock är det så många som tror att det är som hon skriver så jag ville förklara min ståndpunkt. Efter att ha träffat många olika föreläsare, lärare, hundar, hundägare men också hästar mfl djur som visat hur väl ett djur kan lära sig skillnader som är ack så små i människors ögon, så ser jag bara att det viktiga ligger i att göra en procedur innan arbetet startar och ge något slags arbetstecken varav en del kan vara sele. Att det är bättre att spåra i sele än i brett halsband håller jag helt med om eftersom det ger hunden en större frihet och mindre obehag. Men visst kan man spåra bra i ett brett halsband också. Känner flera som gör så och det funkar finemang.
Nog om det.

Den är inte världens mest fångande bok och är man känslig för språket så kan det bitvis bli lite jobbigt, men för den som vill prova på personspår passar den utmärkt som en första bok.
Trevlig lässtund!

På INSTAGRAM  
och vårt konto @hundlycka bjuds det på mer bilder och filmer
Följ oss gärna där!

9 kommentarer:

 1. Min papillon blev viltspårschampion i sin vardagssele. Det fanns lixom bara en enda (specialsydd) som passade på henne och halsband var krångligt pga stort huvud och mycket päls. Så hon hade sele jämt.

  Som agilityförare jobbar man ju alltid med hunden lös och jag är lixom helt säker på att min hund kan skilja på om vi är i skogen för att leka eller på banan för att jobba när halsbandet tas av :D Så jag håller med dig om mycket gammaldags åsikt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! Då har vi samma erfarenhet.
   Vet inte varför vissa påståenden liksom klamrar sig fast i hundvärlden....
   Men att spår är kul råder ingen större tvekan om :-)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Den boken har jag, visst står det en del lite "gamla" vanor och åsikter men jag tycker den är bra. Konstiga åsikter står det i både gamla och nya böcker :)
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gör det absolut
   Jag kör på mängd så väljer jag själv sen
   Kramen

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Tack, ja visst är de snygga :D Jag klipper dem med samma skär, fast Kaia klipps mothårs och Minka medhårs så minken har lite mer päls kvar. Hon står inte riktigt lika still så man får klippa där man kommer åt :D Kaia ser mer ut som en vorsteh i ansiktet, en korthårig alltså. Minka får mer schnauzerlook :D

  SvaraRadera